In de kleurrijke wereld van de kinderopvang duikt een nieuwe term op: mind-mindedness. Wat houdt dit in?
Lees verder onder de advertentie
Het draait allemaal om het leren herkennen en benoemen van de emoties en gedachten van kinderen. En het blijkt een gamechanger te zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen die op deze manier benaderd worden, socialer worden en beter in staat zijn om zich in te leven in anderen.
Veilig gehecht
Hoogleraar Ruben Fukkink legt uit: “Tot nu toe gingen we uit van de pedagogische vaardigheid sensitieve responsiviteit. Dat betekent dat je een sensitieve houding aanneemt naar een kind: je vangt de signalen van het kind op, interpreteert die en reageert er effectief op. De heersende wetenschappelijke opvatting is dat als opvoeders deze vaardigheid goed toepassen, kinderen veilig gehecht raken.”
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek blijkt dat hoe ouders reageren op hun kinderen maar deels bepaalt of het kind veilig gehecht is. Professor Elizabeth Meins (VK) voegde een nieuw idee toe aan de theorie: mind-mindedness. Dit betekent dat ouders niet alleen goed reageren op wat hun kinderen doen, maar ook proberen te begrijpen wat ze voelen en denken, en dit vervolgens benoemen.
Verder onderzoek toont aan dat de combinatie van hoe ouders reageren en mind-mindedness een betere voorspeller is van de veilige hechting van een kind. Dit suggereert dat het belangrijk is voor ouders om niet alleen responsief te zijn, maar ook om de gedachten en gevoelens van hun kinderen te begrijpen en te benoemen. Het onderzoek naar mind-mindedness (MM) begon voornamelijk in gezinsomgevingen, maar is onlangs ook uitgebreid naar de kinderopvang.
Naast mind-mindedness wordt soms ook gesproken over “emotion talk” in het kader van deze theorie. “Die spreekt inderdaad wel meer tot de verbeelding”, erkent Ruben. “Maar mind-mindedness is wel breder dan emoties; het gaat ook om je verplaatsen in de gedachten van kinderen. En die onder woorden brengen, want het gaat om de interactie.”
Bron: Kinderopvangtotaal
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Op sociale media regent het reacties na de uitzending van Uit de Schulden. Veel kijkers begrijpen niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Een erfenis van 3000 euro en dan meteen alles opmaken? Dat is toch onbegrijpelijk”, is een veelgehoorde mening.
Gisteravond keken maar liefst 470.000 mensen naar een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm. Alleenstaande moeder Roosmarie zorgde voor heftige reacties: “Nooit gewerkt? Hoe dan?”
Er zijn moeders die hun wasmand altijd leeg hebben, die op maandag het weekmenu klaar hebben en wiens aanrecht altijd blinkt. En dan heb je de moeders die het huishouden gewoon nooit helemaal onder controle krijgen.
Dat scholen bezig zijn met een gezond voedingsbeleid en beleg op brood, is natuurlijk alleen maar goed. Maar je kan ook overdrijven. Zeker voor moeders met zeer kieskeurige eters kan een streng beleid veel stress opleveren, vindt Ilse.
Influencer Rianne Meijer is zwanger van haar tweede kindje. De aankondiging kwam op haar eigen kenmerkende manier: met een flinke dosis zelfspot en humor.
Met een baby op vakantie gaan klinkt op papier als een leuk idee: zon, zee, qualitytime. Alleen vergeet je dan het hele stuk voor je aankomt op je bestemming. Zoals bepakt en bezakt het vliegtuig in komen met een kleintje.