In de kleurrijke wereld van de kinderopvang duikt een nieuwe term op: mind-mindedness. Wat houdt dit in?
Lees verder onder de advertentie
Het draait allemaal om het leren herkennen en benoemen van de emoties en gedachten van kinderen. En het blijkt een gamechanger te zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen die op deze manier benaderd worden, socialer worden en beter in staat zijn om zich in te leven in anderen.
Veilig gehecht
Hoogleraar Ruben Fukkink legt uit: “Tot nu toe gingen we uit van de pedagogische vaardigheid sensitieve responsiviteit. Dat betekent dat je een sensitieve houding aanneemt naar een kind: je vangt de signalen van het kind op, interpreteert die en reageert er effectief op. De heersende wetenschappelijke opvatting is dat als opvoeders deze vaardigheid goed toepassen, kinderen veilig gehecht raken.”
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek blijkt dat hoe ouders reageren op hun kinderen maar deels bepaalt of het kind veilig gehecht is. Professor Elizabeth Meins (VK) voegde een nieuw idee toe aan de theorie: mind-mindedness. Dit betekent dat ouders niet alleen goed reageren op wat hun kinderen doen, maar ook proberen te begrijpen wat ze voelen en denken, en dit vervolgens benoemen.
Verder onderzoek toont aan dat de combinatie van hoe ouders reageren en mind-mindedness een betere voorspeller is van de veilige hechting van een kind. Dit suggereert dat het belangrijk is voor ouders om niet alleen responsief te zijn, maar ook om de gedachten en gevoelens van hun kinderen te begrijpen en te benoemen. Het onderzoek naar mind-mindedness (MM) begon voornamelijk in gezinsomgevingen, maar is onlangs ook uitgebreid naar de kinderopvang.
Naast mind-mindedness wordt soms ook gesproken over “emotion talk” in het kader van deze theorie. “Die spreekt inderdaad wel meer tot de verbeelding”, erkent Ruben. “Maar mind-mindedness is wel breder dan emoties; het gaat ook om je verplaatsen in de gedachten van kinderen. En die onder woorden brengen, want het gaat om de interactie.”
Bron: Kinderopvangtotaal
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…