1 op de 7 ouders nog lang op de wachtlijst voor kinderopvang

05.04.2024 14:13

Dat er wachtlijsten zijn voor de kinderopvang, dat weten we natuurlijk al lang. Maar nu blijkt dat de hoeveelheid vacatures aan het afnemen is en de personeelstekorten stabiel zijn.

Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft aan dat na een lange tijd van een steeds groter wordend personeelstekort in de kinderopvang, de tekorten nu niet meer verder oplopen. De hoeveelheid vacatures is nu zelfs aan het afnemen. Dit is goed nieuws, want dan kan je kind al sneller terecht bij een kinderopvang bij jou in de buurt.

62 procent

Nu kan 62 procent van de ouders binnen één maand terecht bij een kinderopvang, meldt Nu.nl. Bij de buitenschoolse opvang (bso) kun je gelukkig al wel eerder terecht. Daar heeft 75 procent van de kinderen binnen een maand een plekje. Een andere optie is gastouderopvang, waar 76 procent van de kinderen binnen een maand al terecht kan.

Lees ook: Belangenvereniging kinderopvang: ‘Zeg nee tegen ongevaccineerde kinderen’

Drie maanden wachten

Toch moet vijftien procent van de ouders alsnog zo’n drie maanden wachten op een plekje op de kinderopvang en moet twaalf procent van de ouders wachten op een plekje bij de bso. Dat is gelukkig al wel minder dan vorig jaar. Toen was het nog 23 procent bij de kinderopvang en zestien procent bij de bso.

Gastouderopvang

De wachttijd wordt bij gastouderopvang juist steeds langer. Nu moet twaalf procent van de ouders meer dan drie maanden wachten, terwijl dat vorig jaar nog maar zeven procent was. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat nog verder onderzoeken waar dit door komt.

Opvang gratis maken

Tot en met 2026 komt de kinderopvang zeker zesduizend medewerkers tekort. Vanaf 2027 willen ze de opvang gratis gaan maken, waardoor ouders kun kinderen nog vaker naar de opvang zullen brengen. Het ministerie gaat ervan uit dat dit voor nog meer personeelstekorten zal zorgen.

Wat nu?

Of het personeelstekort in de jaren erna kleiner wordt is nog lastig te zeggen. In 2033 hoopt het ministerie dat er 19.500 medewerkers bij zullen komen, maar het is ook mogelijk dat er binnen de opvang juist 41.900 mensen te weinig zullen zijn. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken en de huidige werknemers te behouden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.