Vanaf welke leeftijd is een smartphone nou echt geschikt voor kinderen? Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Op het schoolplein, bij de eettafel en in de groepsapp van groep 7 komt het onderwerp geregeld langs. En nu pleit ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer voor duidelijkheid: de overheid moet met een leeftijdsrichtlijn komen. Niet om streng te zijn, maar om ouders en kinderen houvast te geven.
Lees verder onder de advertentie
Smartphones zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van kinderen. Veel basisschoolleerlingen hebben er al één in hun jaszak zitten, soms al vanaf hun achtste. Maar of dat goed is voor hun ontwikkeling? Daarover lopen de meningen flink uiteen. Wat we wel weten, zegt Kalverboer, is dat kinderen steeds meer schermtijd hebben, slechter slapen, zich minder kunnen concentreren en – vooral bij meisjes – meer druk voelen om zichzelf te vergelijken met anderen. Dat heeft gevolgen voor hun mentale gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Oproep aan de overheid: kom met een richtlijn
Daarom roept Kalverboer de overheid op om samen met ouders, deskundigen én kinderen een leeftijdsrichtlijn vast te stellen. Of dat nu 12, 13 of 14 jaar moet zijn, laat ze in het midden. Het belangrijkste is dat er snel duidelijkheid komt. “Niets is zo slecht voor kinderen als onduidelijkheid”, zegt ze. En dat geldt ook voor ouders, die zich vaak afvragen: doe ik het wel goed?
Lees verder onder de advertentie
Vergelijk het met alcohol: ook daarvoor geldt een duidelijke leeftijdsgrens, omdat we weten dat het schadelijk is voor jongeren. Voor smartphones is er nog weinig wetenschappelijk bewijs, zegt Kalverboer, maar dat betekent niet dat we niets moeten doen. “We voelen allemaal wel dat er kwalijke kanten aan zitten.”
Een richtlijn betekent niet dat kinderen van het ene op het andere moment een telefoon krijgen of juist niet. Wat volgens Kalverboer veel belangrijker is, is dat ouders hun kinderen goed begeleiden. “Bereid ze voor op wat ze online gaan tegenkomen”, zegt ze. “Bespreek nepnieuws, heftige filmpjes, en hoe je omgaat met seksuele beelden van jezelf of anderen. Dat hoort bij opvoeden in deze tijd.”
Lees verder onder de advertentie
En dat digitale opvoeden begint al vroeg. “Zet je peuter niet standaard voor een filmpje omdat je even de was wil doen”, waarschuwt ze. “Kinderen hebben jou nodig om te leren wat veilig en gezond is online.”
Wat als je kind géén smartphone heeft?
Sinds 2024 zijn smartphones op school tijdens de les verboden. Maar in de pauze mogen scholen daar zelf nog beleid over maken. Tegelijkertijd zijn veel schoolzaken – roosters, huiswerk, cijfers – nog steeds via apps te bekijken. Daardoor lijken pubers niet zonder smartphone te kunnen. “Maar alle kinderen hebben recht op informatie”, zegt Kalverboer. “Of ze nu een smartphone hebben of niet. Scholen moeten daarin praktische oplossingen bedenken.”
Niet alleen ouders, ook bedrijven moeten meedenken
Volgens Kalverboer moeten ook tech- en telecombedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Nu zijn kinderen te vaak een verdienmodel. Apps zijn erop gericht om zo lang mogelijk aandacht vast te houden, en kinderen worden verleid tot in-app aankopen. “Ze voelen dat zelf ook”, zegt ze. “Ze vinden het niet leuk om steeds te worden verleid.”
Lees verder onder de advertentie
Ook stelt Kalverboer dat producten voor kinderen een educatief doel moeten dienen – en dat bedrijven zich af moeten vragen: is dit écht goed voor een kind?
Ouders geven het voorbeeld
Een leeftijdsrichtlijn is geen wondermiddel, benadrukt Kalverboer. Uiteindelijk begint alles thuis. “Als jij als ouder zelf de hele dag aan je telefoon geplakt zit, is het moeilijk om tegen je kind te zeggen dat het minder moet.” Digitale opvoeding is dus óók zelf het goede voorbeeld geven.
Meer weten over de gevaren van smartphonegebruik en social media onder de jeugd? Lees dan dit artikel over de ban van de schadelijke TikTok hashtag #SkinnyTok.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”