Zó overleeft je kind makkelijk een dag zonder telefoon

18.04.2024 15:56

Vroeger hoorde jij misschien wel al: ’niet te veel tv kijken, want dan krijg je vierkante ogen’, maar met de komst van mobiele telefoons roep jij ongetwijfeld iets soortgelijks tegen je kinderen. Kinderen krijgen steeds jonger een mobiele telefoon en hoewel het ook veel voordelen heeft, is het soms toch beter om hem even weg te leggen. Helemaal onder kids, want hoe meer tijd achter het schermpje, hoe minder er bijvoorbeeld wordt gelezen.

Smartphone vs boeken

Er zijn veel voors en tegens in omloop rondom het gebruik van smartphones. Maar we kunnen nou eenmaal bijna niet meer zonder mobiele telefoons in dit digitale tijdperk. Het is fijn dat kinderen nu makkelijker bereikbaar zijn als ze bijvoorbeeld buiten spelen. Maar kinderen kunnen zich ook minder goed concentreren door het veelvuldig gebruik van smartphones en het kan bijvoorbeeld zorgen voor een tragere taalontwikkeling.

Daarentegen kan het lezen van boeken juist de taalontwikkeling van kinderen stimuleren, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling bevorderen. En het heeft nog veel meer voordelen. Boeken lezen is dus een gezonde vorm van vermaak!

‘Soms even niet’

Misschien dat je dus soms weleens denkt bij het telefoongebruik van je kinderen: ‘nu even niet’. Hoe zorg je er dan wél voor dat je kind toch eens wat vaker de smartphone inruilt voor bijvoorbeeld een boek?

Telecomprovider Odido snapt deze ‘struggle’ helemaal. Een telefoon kent veel voordelen, maar het is ook goed om hem af en toe opzij te leggen. Daarom zegt Odido: ‘soms even niet’. Zij brachten namelijk in samenwerking met schrijfster Marjon Hoffman (bekend van onder andere ‘De regels van Floor’) en het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) het ‘Telefoonboekje’ uit voor kinderen op de basisschool. Super leuk, maar tegelijkertijd ook een extra stimulans voor kinderen om weer eens een ‘ouderwets’ boek erbij te pakken en te gaan lezen. Want zeg nou zelf? Bladeren door een boek en helemaal in een verhaal opgaan, is toch soms beter dan eindeloos scrollen op je telefoon. Helemaal voor kids.

‘Ouderwets’ hoeft het eigenlijk helemaal niet te zijn, want het boek heeft de vorm van een telefoon en het verhaal speelt zich af in app-vorm. Leuk en herkenbaar voor kinderen dus! Het Telefoonboekje van Odido is gratis te bestellen via basisscholen. Meer weten over dit boekje? Ontdek het hier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Odido.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.