Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een relatief hoog aantal kinderen met een migratieachtergrond is verdronken. Vooral onder kinderen tot tien jaar komen verdrinkingen vaker voor bij niet-Europese kinderen. Veel van deze kinderen kunnen bij aankomst in Nederland vaak niet of nauwelijks zwemmen.
Lees verder onder de advertentie
Verdrinking
In 2023 registreerde het CBS 98 sterfgevallen door verdrinking, een toename vergeleken met het gemiddelde van 88 per jaar in het afgelopen decennium. En helaas is het aantal verdrinkingen onder kinderen met een niet-Europese achtergrond opvallend hoog. De redenen hiervoor zijn divers. Een combinatie van culturele verschillen en de hoge kosten voor zwemlessen lijken een rol te spelen.
De boodschap is duidelijk: zwemveiligheid is superbelangrijk, voor iedereen. Met deze maatregelen kun je de kans op verdrinking aanzienlijk verkleinen en zorgen voor een veiligere zwemomgeving voor kinderen:
Zorg voor zwemlessen:
Begin vroeg met zwemlessen en zorg dat kinderen zwemvaardigheden opbouwen, zoals het behalen van zwemdiploma’s A, B, en C.
Blijf altijd in de buurt:
Houd kinderen altijd in het oog wanneer ze in of bij water zijn. Toezicht door een volwassene die kan zwemmen is cruciaal.
Gebruik zwemhulpmiddelen:
Laat jonge kinderen of onervaren zwemmers altijd zwembandjes of reddingsvesten dragen, vooral in open water.
Leer kinderen nooit zonder toezicht te zwemmen, niet te rennen langs het water, en niet in onbekend water te springen.
Ken de risico’s van open water:
Wees bewust van gevaren zoals stromingen, koud water, en de afwezigheid van lifeguards. Zwem alleen op veilige, goedgekeurde plekken.
EHBO en reanimatie:
Zorg dat volwassenen in de buurt EHBO en reanimatie kunnen toepassen in geval van nood.
Wees voorbereid:
Neem altijd een opgeladen telefoon mee en zorg dat je weet hoe je snel hulp kunt inroepen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.