Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma door te dure zwemlessen

Illustratie bij: Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma door te dure zwemlessen
Chiara Izelaar
Chiara Izelaar
Leestijd: 2 minuten

De kosten voor zwemles zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Hierdoor hebben steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma. Ouders vinden de lessen te duur en stoppen ermee, blijkt uit onderzoek.

Lees verder onder de advertentie

Prijzen stijgen, kinderen stoppen

De prijs voor zwemlessen is sinds 2018 gemiddeld met bijna 30 procent omhoog gegaan, veel meer dan de algemene prijsstijging van 21 procent in Nederland. Voor een zwemles betaal je nu ongeveer 12 euro, terwijl dat eerder 9 euro was. Om het A-diploma te halen, heb je zo’n 60 lessen nodig. Dat betekent dat ouders meer dan 700 euro kwijt zijn voor alleen al het eerste diploma. Veel ouders zien het belang van zwemlessen wel in, maar kiezen toch om te stoppen vanwege de kosten.

Lees verder onder de advertentie

Oorzaken en oplossingen?

Zwembaden geven aan dat de gestegen kosten vooral door hogere energietarieven komen. Water warm en schoon houden is duur. De overheid bood in 2022 een noodfonds van 207 miljoen euro, maar dat is niet genoeg. Personeelskosten en een tekort aan badmeesters spelen ook mee. Sommige gemeenten bieden via fondsen financiële hulp voor zwemlessen, maar niet overal is deze hulp beschikbaar. Het Mulier Instituut benadrukt het belang van breder toegankelijke armoederegelingen, zodat de financiële last niet afhangt van waar je woont.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Metronieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken