Kinderen van deze leeftijd lopen het grootste risico op verdrinking

04.07.2019 10:32
kinderen-leeftijd-verdrinking

Kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn de afgelopen jaren het vaakst in het ziekenhuis beland nadat ze bijna waren verdronken. Dit blijkt uit onderzoek naar risicofactoren van verdrinking in Nederland dat het Mulier Instituut heeft uitgevoerd in samenwerking met VeiligheidNL.

In bad of in de tuin

In totaal werden er 1825 dossiers geanalyseerd van mensen die sinds 2010 in het ziekenhuis of op de eerste hulp belandden nadat ze onder water terechtkwamen. Hiein is te zien dat vooral kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar de belangrijkste risicogroep voor een verdrinking vormen. Het gaat dan met name mis bij het spelen in en om huis, zoals in bad, of in de tuin. 

 

Lees ook
Dit moet je weten over secundaire verdrinking bij kinderen >

 

Oorzaak

Het gebrek aan toezicht op het moment zelf wordt het vaakst genoemd als oorzaak van deze verdrinkingen. “Betrokkenen gaven aan dat ze even wegliepen en hun kind uit het oog verloren toen het in het water raakte”, verklaart Dorine Collard, onderzoeker van het Mulier Instituut. Overigens komt de zee opvallend weinig terug als risicolocatie voor verdrinking. Collard: “Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen bij buitenzwemplekken vooral op de kant, langs de waterlijn en op plekken waar ze nog kunnen staan recreëren.”

Bron: ANP / AD.nl

 
Meer nieuws?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >