Nederland staat op de vierde plaats ter wereld als het gaat om kinderrechten. Geen vuiltje aan de lucht, zul je denken. Maar niets is minder waar. Nergens in Europa vinden we zoveel stikstofdioxide in de lucht als bij ons. Een op de vijf kinderen kampt momenteel met astma door de ernstige luchtverontreiniging.
Lees verder onder de advertentie
Meer kinderen met astma
Nederland staat op de vierde plaats ter wereld als het gaat om kinderrechten. We moeten alleen landen IJsland, Zweden en Finland voor laten gaan. Dit blijkt uit de KidsRight Index, een jaarlijkse wereldranglijst waarin zichtbaar wordt hoe landen vijf fundamentele rechten van kinderen beschermen. Kinderen in ons land hebben goede kans op onderwijs, worden goed beschermd en de toegang tot de gezondheidszorg is vanzelfsprekend. Maar er klinken alarmerende geluiden als het gaat om luchtvervuiling. Meer dan ooit kampen er in Nederland kinderen met astma.
Lees verder onder de advertentie
Van plaats 3 naar plaats 37
KidsRight publiceert vandaag een onderzoek waarin Nederland goed scoort. Met een vierde plaats op de wereldranglijst lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar niets is minder waar. Als het gaat om een gunstig klimaat voor de rechten van het kind kom je in Nederland bedrogen uit. In tien jaar tijd zijn we gezakt van plaats 3 naar plaats 37. Nergens in Europa vinden we zoveel stikstofdioxide in de lucht als bij ons en een op de vijf kinderen kampt momenteel met astma door de ernstige luchtverontreiniging. Vooral de industrie, landbouw en het verkeer zijn de grootste vervuilers.
Oprichter van KidsRight en oud-Kinderombudsman Marc Dullaert spreekt van een zorgelijke situatie. ‘We zijn vooral pleisters aan het plakken. Of het nou klimaat is, jeugdzorg, of kinderarmoede: er ontbreekt een langetermijnvisie.’ Hij roept regeringen over de hele wereld op om te investeren in kinderen en hun toekomst op de lange termijn.
Lees verder onder de advertentie
Kwetsbare kinderen
Naast de zorgelijke cijfers over de luchtvervuiling, is Nederland ook meermaals op de vingers getikt door het VN-kinderrechtencomité als het gaat om de veiligheid van kwetsbare kinderen. ‘Door het tekort aan jeugdbeschermers kampen we voortdurend met wachtlijsten. Ook is er gesteggel over geld. Inmiddels kunnen sommige regio’s helemaal geen kinderen in nood meer helpen. Zeer beschamend, deze crisissituatie’, aldus Dullaert.
Lees verder onder de advertentie
Alarmbellen rinkelen
De alarmbellen rinkelen, volgens KidsRight: ‘Het rapport van dit jaar is alarmerend voor onze huidige en toekomstige generaties. De afgelopen tien jaar is er geen vooruitgang geboekt in de levensstandaard van kinderen. Een snel veranderend klimaat bedreigt nu hun toekomst en hun fundamentele rechten. Er wordt verwacht dat Nederland nog verder gaat zakken op de ranglijst de komende jaren.’
Bron: RTL Nieuws, AD.nlWil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.