1 op de 5 kinderen heeft astma: ‘Nergens in Europa zoveel stikstofdioxide in de lucht als bij ons’

19.10.2022 11:08
astma

Nederland staat op de vierde plaats ter wereld als het gaat om kinderrechten. Geen vuiltje aan de lucht, zul je denken. Maar niets is minder waar. Nergens in Europa vinden we zoveel stikstofdioxide in de lucht als bij ons. Een op de vijf kinderen kampt momenteel met astma door de ernstige luchtverontreiniging.

Meer kinderen met astma

Nederland staat op de vierde plaats ter wereld als het gaat om kinderrechten. We moeten alleen landen IJsland, Zweden en Finland voor laten gaan. Dit blijkt uit de KidsRight Index, een jaarlijkse wereldranglijst waarin zichtbaar wordt hoe landen vijf fundamentele rechten van kinderen beschermen. Kinderen in ons land hebben goede kans op onderwijs, worden goed beschermd en de toegang tot de gezondheidszorg is vanzelfsprekend. Maar er klinken alarmerende geluiden als het gaat om luchtvervuiling. Meer dan ooit kampen er in Nederland kinderen met astma.

Van plaats 3 naar plaats 37

KidsRight publiceert vandaag een onderzoek waarin Nederland goed scoort. Met een vierde plaats op de wereldranglijst lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar niets is minder waar. Als het gaat om een gunstig klimaat voor de rechten van het kind kom je in Nederland bedrogen uit. In tien jaar tijd zijn we gezakt van plaats 3 naar plaats 37. Nergens in Europa vinden we zoveel stikstofdioxide in de lucht als bij ons en een op de vijf kinderen kampt momenteel met astma door de ernstige luchtverontreiniging. Vooral de industrie, landbouw en het verkeer zijn de grootste vervuilers.

Lees ook – ‘Ik geef mijn 5-jarige zoon nog borstvoeding’

Zorgelijke situatie voor astma-patiënten

Oprichter van KidsRight en oud-Kinderombudsman Marc Dullaert spreekt van een zorgelijke situatie. ‘We zijn vooral pleisters aan het plakken. Of het nou klimaat is, jeugdzorg, of kinderarmoede: er ontbreekt een langetermijnvisie.’ Hij roept regeringen over de hele wereld op om te investeren in kinderen en hun toekomst op de lange termijn.

Kwetsbare kinderen

Naast de zorgelijke cijfers over de luchtvervuiling, is Nederland ook meermaals op de vingers getikt door het VN-kinderrechtencomité als het gaat om de veiligheid van kwetsbare kinderen. ‘Door het tekort aan jeugdbeschermers kampen we voortdurend met wachtlijsten. Ook is er gesteggel over geld. Inmiddels kunnen sommige regio’s helemaal geen kinderen in nood meer helpen. Zeer beschamend, deze crisissituatie’, aldus Dullaert.

Alarmbellen rinkelen

De alarmbellen rinkelen, volgens KidsRight: ‘Het rapport van dit jaar is alarmerend voor onze huidige en toekomstige generaties. De afgelopen tien jaar is er geen vooruitgang geboekt in de levensstandaard van kinderen. Een snel veranderend klimaat bedreigt nu hun toekomst en hun fundamentele rechten. Er wordt verwacht dat Nederland nog verder gaat zakken op de ranglijst de komende jaren.’

Bron: RTL Nieuws, AD.nl

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.