Stel je voor: jouw 17-jarige dochter of zoon krijgt ineens een brief waarin staat dat ze zich moeten melden voor de dienstplicht. Paniek? Gelukkig is dat voorlopig niet aan de orde, maar het ministerie van Defensie heeft voor het eerst in bijna 30 jaar wel onderzocht wat het zou betekenen om de dienstplicht weer in te voeren. Een spannende gedachte, zeker nu de wereldpolitiek steeds onvoorspelbaarder wordt.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland is de dienstplicht nooit weggeweest. Hij bestaat namelijk nog altijd op papier. Als je oudere kinderen hebt, is-ie misschien ook weleens op de mat gevallen: zeventienjarigen krijgen namelijk elk jaar een brief waarin staat dat ze dienstplichtig zijn. Maar, sinds 1997 hoeft niemand zich daadwerkelijk te melden. Defensie heeft in kaart gebracht wat er nodig zou zijn om al die jongeren weer op te roepen.
Volgens Defensie verslechtert de veiligheidssituatie in de wereld razendsnel. Denk aan de oorlog in Oekraïne en spanningen in het Midden-Oosten. Om voorbereid te zijn onderzoekt Defensie alle opties. Inclusief het opnieuw activeren van de dienstplicht.
Lees verder onder de advertentie
Voorlopig is dit echter niet nodig, zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim tegen RTL Nieuws. Hij verwacht dat er voorlopig genoeg vrijwilligers zullen blijven om het leger te versterken en benadrukt dat dit vooral een theoretische oefening is.
Geen paniek
De conclusie: de krijgsmacht is er nog lang niet klaar voor. Het leger kampt met een tekort aan trainers, kazernes, wapens en munitie. Bovendien zijn de medische keuringen en andere eisen die nu gelden voor beroepsmilitairen te streng voor dienstplichtigen. Ook het gebrek aan opleidingscapaciteit is een probleem.
Lees verder onder de advertentie
De dienstplicht wordt pas geactiveerd als er een groot tekort aan militairen is, en dat punt is volgens Defensie nog niet bereikt. Dus moeders, haal rustig adem. Voor nu kunnen onze kinderen zich gewoon blijven focussen op school. En gamen, TikToks maken en eindeloos snacken in de koelkast.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Je in je tienerjaren aangetrokken voelen tot iemand die wat ouder is, is niet ongewoon. Maar wat doe je als je dochter van vijftien verliefd wordt op de buurman? Een man van 35, die ook nog eens een paar deuren verderop woont?
Louise (37) heeft samen met haar man Gijs (40) drie kinderen. Twee dochters Beau (7), Lauren (5) en de grote trots van haar man, zoon Julian (3). Voordat ze aan kinderen begonnen hebben ze besproken hoe ze de opvoeding en rolverdeling zouden aanpakken, alleen van die afspraken is niks terechtgekomen. Hij doet zich voor als […]
Zakgeld. We hebben er allemaal onze eigen ideeën over. De één begint als hun kind acht jaar is met 1 of 2 euro per week. De ander wacht tot hun kind twaalf jaar is en geeft 6 of 7 euro. Maar Ceyda’s broer? Die heeft dat bedrag gewoon keer honderd gedaan. Zijn kinderen krijgen maar […]