Bien: ‘Schokkend dat veel gezinnen het in zo’n welvarend land buitengewoon zwaar hebben’

20.08.2022 10:00
Bien is verhuisd naar Italië, met haar liefde Arjen en hun kinderen. Ze vertelt over hun nieuwe leven daar.

Ciao Tutti,
Nu ik ruim vier maanden in Italië woon, merk ik pas hoe drastisch ons leven eigenlijk is veranderd.

In Nederland leven ruim 1 miljoen mensen onder de armoedegrens, 1 miljoen mensen. Er zijn alleen al 172 voedselbanken, omdat moeders, gezinnen niet meer rond kunnen komen. Ik ontving een bericht van een moeder die zei dat ze wegdroomde bij mijn emigratieverhalen en alles op alles ging zetten om Nederland te verlaten, want ze kon al vijf jaar niets leuks doen, omdat ze dat financieel niet rond krijgt. Toen ik op social media deelde dat ik mijn spullen naar kledingbanken bracht, net voordat we gingen emigreren, stuurde een jonge moeder: ‘Wat fijn dat er mooie spullen terechtkomen, daar haal ik ook mijn kleding en die voor mijn kinderen.’

Alles is duur

Als moeder wil je niets liever dan je kinderen gelukkig maken en af en toe verwennen met iets leuks. Al betekent gelukkig maken niet cadeaus geven, want onvoorwaardelijke liefde en aandacht is al genoeg. Maar als hun vriendjes en vriendinnetjes wél mooie spullen hebben en je kind daar ook om vraagt, moet dat ontzettend pijn doen. Ik heb voordat we emigreerden acht vuilniszakken vol met kleding gedoneerd aan de kledingbank en het Leger des Heils, en dozen met speelgoed naar de speelgoedbank gebracht. Deze kun je vinden in o.a. Amsterdam-West en Haarlem. Zo goed dat zulke stichtingen er zijn, maar ook best schokkend dat heel veel gezinnen het in zo’n welvarend land buitengewoon zwaar hebben. Hoeveel je betaalt voor werkelijk alles, van boodschappen, huur, hypotheek, verzekeringen en energie tot telefoonabonnementen, luiers en kleding, álles is duur. En krijg je een boete, dan krijg je vervolgens weer een boete op die boete. Niet normaal meer.

Het is oneerlijk

Hier betaal ik 5 euro voor een pak luiers, in Nederland het dubbele. We beseffen en voelen nu pas het verschil van leven – hier eten en drinken we met vijf personen voor 40 euro met drie gangen en dan echt de lekkerste verse pasta, vis- of vleesgerechten. Waarom is Nederland zo duur? Waarom betaal je zo gigantisch veel belasting? Het is oneerlijk dat mensen zo hard werken om al die hoge kosten maar te kunnen betalen. Het is een vraag waar we regelmatig bij stilstaan, doordat we zien dat het allemaal heel anders kan. Hier betaal je 1 euro, soms 1,20 voor een heerlijke koffie. Het is gewoon een stuk leuker als je op die manier kan leven.

Ik was verbaasd toen ik hier voor het eerst kwam en zag dat de gemiddelde vrouw hier met een mooie Louis Vuitton tas rondwandelt en op Hogan schoenen loopt. Hier betaal je weinig om goed te kunnen leven, waardoor je ruimte hebt voor andere plezierige uitgaven.

Lees ook: ‘Vlak na onze inschrijving bij de gemeente stond de Italiaanse politie voor de deur’

Elkaar helpen

We beginnen een aardig netwerk op te bouwen hier, maar we hebben in een korte tijd ook hele dierbare vrienden ontmoet en dat is mij zoveel waard. De mensen tonen liefde, waardering bewondering en elkaar helpen is hier normaal. Op Instagram maak ik Reels voor Ristorante La Rotonda en Pizzeria Pomodoro & Basilico, en ze waarderen die extra aandacht voor hun harde werk ontzettend. Geen moeite voor mij, maar het wordt met liefde ontvangen en de Nederlandse toeristen hier vinden het alleen maar leuk om bij de beste restaurantjes te eten.

Brunello in de keuken

Ze bakken brood voor ons en de kinderen worden uitgenodigd om aan het begin van de avond een pizza te bakken. We dronken gisteren om twee uur, na hun werk, nog een zelfgemaakte cocktail met elkaar. Arjen verraste ons met een pina colada en we vierden het leven, we vieren de vriendschap met elkaar. Brunello ontpopt zich als een echte chef, het is bijzonder hoe hij met zijn bijna driejarige leeftijd al zo’n passie heeft voor het vak. Waar we ook komen, hij belandt uiteindelijk in de keuken, waar hij meehelpt om het eten voor te bereiden. Hij helpt al mee in de keuken sinds hij op zijn benen kan staan en dat is zo lief om te zien. Liefde gaat door de maag, dat heeft hij wel door. Kwaliteit van leven is zo belangrijk, liefde en vreugde hebben in wat je doet.

Alles is mogelijk, geloof in jezelf.

Bacio,
Bien

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.