Na de aflevering van Keuringdienst van Waarde over babyvoeding is veel onrust ontstaan bij ouders. Daarin wordt door verschillende deskundigen gezegd dat groente en fruit uit kant-en-klaarpotjes minder pesticiden bevat dan wanneer je zelf een babyhapje maakt. Het Voedingscentrum heeft veel vragen gekregen van ongeruste ouders en komt met een reactie.
Lees verder onder de advertentie
Veel onrust na uitzending Keuringdienst van Waarde
In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde van afgelopen maandag werd uitgelegd dat de regels voor kant-en-klare babyvoeding veel strenger zijn dan die voor verse groente en fruit. Voor de groente en fruit die worden gebruikt voor kant-en-klare babyvoeding mogen veel minder schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hier lees je er meer over.
Lees verder onder de advertentie
Is het minder veilig om je baby verse groente te geven?
Dit heeft bij ouders voor veel onrust gezorgd. Daarom komt het Voedingscentrum, die ook in de televisieuitzending wordt aangehaald als deskundige, nu met een aanvullende toelichting. “We begrijpen het als ouders en verzorgers ongerust zijn geworden door de uitzending over de veiligheid van zelfgemaakte babyvoeding. Het is ook verwarrend dat er voor bestrijdingsmiddelen voor babyvoeding uit potjes strengere eisen zijn. Zo lijkt het alsof het minder veilig zou zijn om verse groente en vers fruit te geven. Het advies van de toxicoloog maakte het nog extra verwarrend”, aldus expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen. Van der Vossen verwijst hiermee naar toxicoloog Martin van den Berg. Hij raadt in de uitzending ouders af om zelf babyhapjes te maken van reguliere groente en fruit uit de supermarkt.
Van der Vossen geeft aan dat het veilig is om verse groente en fruit aan je kind te geven. “Er kunnen inderdaad wat meer resten bestrijdingsmiddelen zitten in groente en fruit dan in potjes. Maar ook voor verse groente en fruit zijn strenge wetten. Bij het vaststellen van normen wordt ook rekening gehouden met zwangeren, baby’s en kleine kinderen, en er worden ruime veiligheidsmarges toegepast”, vertelt ze.
Lees verder onder de advertentie
Ze vervolgt: “Verder is het belangrijk om goed te variëren in verschillende soorten groente en fruit. Hiermee verklein je de kans dat je te veel schadelijke stoffen binnenkrijgt. Bovendien krijgt je kind daarmee verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen binnen.”
Onvoldoende wetenschappelijke informatie over bestrijdingsmiddelen
Toxicoloog Martin van den Berg zegt in de uitzending dat er ook nog veel onzekerheid is over bestrijdingsmiddelen. Volgens Van der Vossen is dit geen reden voor zorgen: “De wetenschap weet nog niet alles over de effecten van verschillende bestrijdingsmiddelen op je gezondheid. We kunnen zorgen dus niet helemaal wegwuiven. Maar de wetenschap weet wel veel. Met de kennis van nu lijken de gezondheidsrisico’s van resten bestrijdingsmiddelen door het eten van groente en fruit minimaal.”
Lees verder onder de advertentie
Regels rondom bestrijdingsmiddelen kunnen strenger
Echter, volgens toxicoloog Majorie van Duursen van de Vrije Universiteit van Amsterdam zouden die normen wel strenger kunnen. OpRTL Nieuwslegt ze uit: “Er zijn Europese regels en wetten voor het gebruik van pesticiden. Die zijn er om iedereen te beschermen”, zegt ze. “Groente en fruit uit de supermarkt kunnen prima gegeten worden. Maar het blijft een feit dat de regels en controles rond bestrijdingsmiddelen strenger kunnen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan is het verstandig om voor onbespoten, biologische groente en fruit te gaan en voldoende te variëren.”
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Variëren in groente en fruit is belangrijkste
In de reactie legt het Voedingscentrum ook uit waarom ze het advies van de toxicologen, om alleen biologische groene en fruit te geven, niet overnemen: “We informeren mensen over het verschil tussen biologisch en niet-biologisch. We geven geen advies over wat je zou moeten kiezen. Dan zouden we de indruk wekken dat het ene veiliger is dan het andere bijvoorbeeld. Bovendien is biologisch niet voor iedereen betaalbaar of verkrijgbaar.”
Het is dus een persoonlijke afweging die je zelf moet maken: biologische of niet biologische groente, een potje of niet. Volgens voedselveiligheid expert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum is variëren in verse groente en fruit het belangrijkste: “Want dat die goed voor je kind zijn, is de enige echte zekerheid die we wél hebben.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.