We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de ontdekkingen waren… verrassend.
Lees verder onder de advertentie
Veel producenten claimen dat hun potjes niet alleen makkelijk zijn, maar ook de allerbeste ingrediënten bevatten. Een merk ging zelfs zo ver om te zeggen dat hun groente en fruit afkomstig zijn van speciale “babyvelden”. De Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar deze mysterieuze babyvelden. Een term die zelfs babyvoedingsfabrikant Sjoerd Henstra merkwaardig vindt.
Lees verder onder de advertentie
Babyvelden
Wat blijkt? De ingrediënten in kant-en-klare babyvoeding staan onder streng toezicht in Europa. Producenten moeten zich aan strikte regels houden, net zoals de boeren die het groente en fruit voor deze voeding telen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de aanwezigheid van zware metalen in de bodem mogen maar minimaal zijn – veel lager dan bij gewone teelt. Zo ontstond de interessante marketingterm “babyvelden”, oftewel, velden die extra zorgvuldig worden gecontroleerd, zodat het veilig is voor de allerkleinsten. Voor de duidelijkheid: hier komt ál het groente en fruit in kant-en-klare babyvoeding vandaan, niet alleen bij de merken die het van de daken schreeuwen.
Vervolgens rijst de vraag: waarom wordt er dan altijd gezegd dat je beter zelf hapjes voor je baby kunt maken, terwijl voor gangbaar groente en fruit deze strikte regels omtrent pesticides, zware metalen en andere stoffen niet gelden? In andere woorden: je kunt zonder waarschuwing dezelfde banaan aan je baby geven die in een potje verboden is.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de Europese Commissie en het Voedingscentrum kan deze banaan gewoon veilig door je baby gegeten worden, ook als hij niet van de “babyvelden” komt. Ook voor groenten en fruit uit de supermarkt zouden namelijk strenge regels zijn. Het zou bij de potjes en pakjes vooral voorzorg zijn.
Daar denkt Toxicoloog Martin van den Berg anders over. “Ik zou dat zeker niet doen voor zuigelingen in de eerste jaren”, zegt hij. “We weten dat het effect kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen die wonen in gebieden waar veel gespoten wordt. Dit kan zich uiten in onder andere sociale interacties, verminderde leer- en hersencapaciteit en concentratieproblemen.” Volgens hem kunnen ouders beter voor biologische ingrediënten kiezen als ze zelf in de weer gaan in de keuken met het maken van babyhapjes. Dit geldt volgens hem ook voor zwangere vrouwen.
Kortom, geen eenduidig antwoord dus. Zelf oordelen? De hele aflevering bekijk je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.