Juf Sofie: ‘Een maatschappelijke diensttijd zou voor kinderen heel welkom zijn’

21.02.2024 13:48
uitjes kinderen dieren en planten Beeld: Getty Images

Kinderen worden steeds brutaler, zo stelt onderwijsspecialist en juf Sofie van der Waard. In radioprogramma Villa VdB vertelt ze hoe dat komt.

Kinderen worden steeds brutaler. Juf Sofie merkte het een paar weken terug nog, toen ze een jongetje aansprak dat uit de les was gestuurd. “Toen zei hij, en hij meende het heel serieus, ‘maar juf jij was brutaal tegen míj en dat accepteer ik niet’,” zo vertelt ze in het radioprogramma.

Autoriteit

Wat is er volgens haar aan de hand? “Kinderen gaan echt anders om met autoriteit en gezag. Het gevoel voor verhoudingen zijn ze wat meer kwijt.” Volgens Sofie heeft de coronapandemie hier alles mee te maken. “Het zijn echt de postcorona-effecten. De kinderen hebben een paar jaar te weinig pedagogische begeleiding gekregen en te weinig grenzen gekregen. Daardoor zijn ze een beetje losgeslagen.”

Corrigeren

Ze vervolgt: “Kinderen zaten thuis, ouders zaten ook maar te goochelen hoe ze alles voor elkaar moesten krijgen. Kinderen werden voor de tv gezet.” Toch ligt het niet alleen aan de ouders die net iets te veel ballen moesten hooghouden en het opvoeden een beetje loslieten. “De kinderen zagen ook geen voetbaltrainers of leraren. Ik denk dat het gebrek aan opvoeders deze generatie een beetje nekt. Kinderen die de boel in de les verstoren krijgen we nu moeilijk gecorrigeerd.” En ouders komen wel héél snel voor hun kind op als het zijn of haar zin niet krijgt. “Een collega van mij kreeg laatst een boze mail van een ouder dat haar zoontje was ingedeeld in een groepje met twee meisjes en dat hij dat niet leuk vond. Dat ouders komen klagen over de taken van een leraar is natuurlijk een beetje de wereld op de kop.”

Lees ook – ‘Ze verdedigt haar zoon altijd, hoe stout hij ook is’ >

Kamp van Koningsbrugge

De oplossing? “Een soort Kamp van Koningsbrugge voor groep acht, om ze strak in het gareel te krijgen voordat ze naar de middelbare school gaan,” grapt de expert. Al zit er ook een serieuze ondertoon in. “Een maatschappelijke diensttijd waar wat meer hele duidelijke hiërarchische regels gelden, zou voor veel kinderen heel welkom zijn.”

Wat vind jij? Kunnen we wel een Kamp van Koningsbrugge voor onze kinderen gebruiken? Praat mee op onze socials!

Bron: Villa VdB, NPO Radio 1

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.