Juf Aafke: ‘Ze verdedigt haar zoon altijd, hoe stout hij ook is’

26.04.2023 06:59
de juf opnemen voor zoon Beeld: Getty Images

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Aafke (41) geeft les aan Daan in groep acht.

Vrijdagochtend, geschiedenisles. Ik vertel hoe Julius Caesar werd vermoord door Brutus. Geen saaie stof. Maar hé: daar zie ik Daan op zijn telefoon kijken. Stiekem, maar ik zag het toch. Ik let extra op hem, want hij is heel tegendraads en loopt vaak over me heen. Dat gaat nu niet gebeuren, besluit ik.

“Hier met die telefoon, Daan”, zeg ik. Hij liegt: “Waarom, ik keek er helemaal niet op.” “Jawel”, zeg ik streng. “Ik heb ook ogen in mijn hoofd.” Mokkend komt hij hem brengen. Ik doe hem in mijn tas. Dan gaan we door met Caesar en Brutus.

Gestolen telefoon

Aan het eind van de dag roep ik Daan bij me. “Ik geef je je telefoon terug, maar pas op als je hem nog een keer gebruikt in de klas.” Dan zegt hij triomfantelijk: “Ik heb ’m al, juf.” “Huh? Hoe bedoel je?” zeg ik. Ik kijk in mijn tas. Daar zit de telefoon inderdaad niet meer in. Ik voel boosheid in me opkomen.

“Heb jij hem uit mijn tas gepakt?” vraag ik. “Ja”, zegt hij. “Maar Daan, dan heb je gestolen”, zeg ik. “Want wat er in mijn tas zit, is van mij. Ook jouw telefoon, zolang ik je hem niet terug heb gegeven. Van de spullen in mijn tas moet je afblijven.”

“Wat er in mijn tas zit, is van mij”

Ik besluit er een zaak van te maken. “Ik ga je strafwerk geven en je ouders inlichten”, zeg ik. Hij kijkt opeens minder brutaal. Zijn vader, Jeroen, is heel streng. “Maar juf, de telefoon is toch van mij? Dan heb ik hem toch niet gestolen?” “Jawel,” zeg ik. “Hij was even niet van jou. Omdat ik hem in beslag had genomen. Ga jij nu maar naar huis, ik ga nadenken.”

Lees ook – Juf Viek dealt met een strenge moeder: ‘Ik heb bijna spijt dat ik aan deze exercitie ben begonnen’ >

Koppigheid

Het lijkt me wijs Daan weg te sturen voordat ik zijn ouders inlicht. Het is namelijk maar de vraag hoe met name zijn moeder Marieke reageert. Daan heeft zijn koppigheid niet van een vreemde. Ik heb het vaak met Marieke aan de stok. Ze stelt zich altijd op achter haar zoon, hoe stout hij ook is. Daarom bel ik eerst Jeroen, maar ik krijg zijn voicemail. Marieke neemt wel op.

“Ik heb het vaak met zijn moeder aan de stok”

Ik vertel het verhaal en inderdaad, ze zegt: “Ik vind het bizar. Het is toch zijn telefoon.” Ik antwoord: “Hij had nooit in mijn tas mogen kijken. Ik ga Daan strafregels geven. Ik wil graag dat jij of Jeroen die ondertekenen. Ik hoop dat je niet tegen hem zegt dat je het niet met me eens bent. Anders begrijpt hij niet dat de school gezag over hem heeft en dit is een goede les voor hem waar hij veel van kan leren.”

Het is even stil. Ik denk dat Marieke bedenkt wat Jeroen hiervan zal vinden. Dan zegt ze tot mijn blijdschap schoorvoetend: “Oké. Ik blijf het overdreven vinden, maar ik zal meewerken.”

Een goede les

Als strafregel bedenk ik: “Ik zal nooit meer iets uit de tas van de juf pakken.” En dat dertig keer. Ik krijg het schrijfsel een dag later, en het is niet alleen ondertekend door Marieke, maar ook door Jeroen! Ik vind het fideel van Marieke dat ze hem erin heeft betrokken.

Het effect wordt die dag duidelijk. Tijke maakt een brutale opmerking tegen me: “Juf, wat hebt u een rare jurk aan.” Dan zegt Daan: “Het is wel de juf tegen wie je het hebt, hoor. En zij is de baas over ons.” Ik lach breeduit naar hem. Ik hoop dat hij deze ridderlijkheid volhoudt. Dan worden wij de beste vrienden.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.