Jongeren maken hun studiekeuze niet gebaseerd op een hoog salaris

06.02.2024 10:32
Beeld: Getty Images

Herinner je je nog die tijd van keuzestress en slapeloze nachten waarin je moest beslissen welke studie jouw ticket naar de toekomst zou worden? Werd het de studie die je ouders altijd hebben gevolgd, de keuze van je beste vriendin, of toch die ene waarbij je het meeste geld in het vooruitzicht had?

Hoewel een vette paycheck en een glanzende baankans essentieel zijn, lijken ze niet altijd bovenaan het verlanglijstje van studiezoekende jongeren te prijken, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Arbeidstekorten

Laten we eens inzoomen op economische opleidingen, waar de inschrijvingen de laatste jaren licht zijn gestegen, ondanks een dalend perspectief op de arbeidsmarkt voor deze afgestudeerden. Het CPB benadrukt dat deze trend risico’s met zich meebrengt. In sectoren waar arbeidstekorten heersen, kunnen deze tekorten aanhouden als jongeren hun studiekeuze niet afstemmen op de vraag op de arbeidsmarkt.

Het CPB waarschuwt voor de gevolgen van ondoordachte studiekeuzes. Werkloosheid en mismatches tussen vaardigheden en banen liggen op de loer. Het bureau pleit ervoor dat jongeren rekening houden met de veranderende perspectieven op de arbeidsmarkt bij het maken van hun studiekeuze. ‘Een beetje overwegen hoe de arbeidsmarkt eruitziet na je studie kan geen kwaad’, fluistert het CPB tussen de studiebrochures door.

Lees ook – ‘Shocking: steeds meer jongeren ervaren seksueel grensoverschrijdend gedrag’

Weloverwogen beslissing

Het lijkt erop dat de overweging van de kans op werk of een aantrekkelijk salaris geen doorslaggevende rol speelt bij de studiekeuze van jongeren, wellicht door gebrek aan bewustzijn. Eerdere onderzoeksresultaten suggereren dat het verstrekken van meer informatie aan nieuwe studenten, zoals de vooruitzichten op de arbeidsmarkt, hen kan bijstaan bij het nemen van weloverwogen studiebeslissingen.

Bron: NU.nl

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.