Jongeren kunnen steeds minder goed tegen een stootje, volgens psycholoog

24.01.2024 15:44

Jongeren lijken moeite te hebben met het verwerken van tegenslagen, zo constateert psycholoog Hans Reijnierse. De grote vraag is natuurlijk: hoe tackelen we dit probleem? Volgens hem begint de kunst van het omgaan met tegenslagen bij de opvoeding.

Om dit toe te lichten, deelt Reijnierse een praktijkvoorbeeld. Jaren terug, in Oostenrijk, ging hij met zijn kroost een potje skiën. De uitdaging? Zo snel mogelijk de finishlijn halen. De top drie mocht schitteren op een podium met een blinkende medaille.

Foute boel

Fast forward een paar jaar en de ski-scene is drastisch veranderd. Iedereen kreeg een medaille, met dank aan de verontwaardigde ouders die klaagden bij de organisatie. Want stel je voor, hun schatjes zonder plakwerk op dat podium. Foute boel, aldus Reijnierse. Want, en let op, “Als je elke belemmering weg gaat halen en glad gaat strijken, leer je niet omgaan met tegenslag.”

Van slag

Maar waarom hebben de jeugdige generaties dan zo’n moeite met tegenslag? Reijnierse denkt dat ze simpelweg te weinig ervaring hebben met een flinke portie ellende. “Bij het minste of geringste raken ze van slag.” Ja, ook de ouders spelen een rol, maar niet altijd in de goede zin. Soms moeten ze gewoon een stapje terug doen en hun kroost leren dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Lees ook – ‘Shocking: steeds meer jongeren ervaren seksueel grensoverschrijdend gedrag’ >

Slecht humeur

Die constante stroom van oorlogen, klimaatellende, en meer slecht nieuws heeft ook geen positief effect op het humeur van onze kinderen. Vooral als ze zelf al niet helemaal lekker in hun vel zitten. Reijnierse heeft een simpele oplossing. Focus op kleine, blije dingen. Een fijn ontbijtje, een beetje tuinieren. “Zorg dat je daar op voortborduurt,” klinkt het.

Vleugje veerkracht

De kern van Reijnierse’s betoog? Leer je kids vanaf de luiertijd om veerkrachtig te zijn. Die ski-teleurstelling? Gewoon laten verwerken met de hulp van mama en papa. Want, zoals hij terecht opmerkt, “Mensen raken niet van slag door dingen die gebeuren, maar door hoe ze denken over wat er gebeurt.” En daarom begint dat veerkrachtig worden al in de skiklas op vakantie.

Niet klagen, maar praten

De ski-week van je peuter? Bespreek het op een leuke manier. Ga niet de skileraar bestormen, want dat is niet de manier om je kleintje veerkrachtiger te maken. Reijnierse sluit af met een reminder dat een tegenslag gewoon bij het leven hoort. En, belangrijker nog, het draait allemaal om hoe je daar mee omgaat.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.