Jonge moeders met meerdere kinderen sneller oud, blijkt uit onderzoek

13.04.2024 08:00

Eerder deelden we dat zwangere vrouwen sneller oud worden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit voornamelijk om jonge moeders met meerdere kinderen gaat én komt de reden hierachter aan bod.

Snelle veroudering

Elke zwangerschap voegt zo’n 2,4 tot 2,8 maanden toe aan het verouderingsproces. Waarom? Nou, naast dingen zoals voeding en stress, kan ook zwanger zijn een grote invloed hebben op hoe oud ons lichaam lijkt te zijn. Deze leeftijd kan flink verschillen van onze echte leeftijd en wordt gemeten met behulp van ‘epigenetische klokken’.

Deze klokken ons veel hebben geleerd over hoe voortplanting en andere levensgebeurtenissen onze gezondheid op lange termijn beïnvloeden. Het onderzoek toonde aan dat zwangerschap vooral effect heeft op jonge vrouwen. Een groep van meer dan 1700 mensen werd tussen 2005 en 2014 gevolgd, waarbij werd ontdekt dat vrouwen die op jonge leeftijd zwanger worden, mogelijk nog meer worden beïnvloed.

Lees ook – Medicijnen op maat: dosisplatform voor zwangere vrouwen

Gevolgen enkel voor vrouwen

Zwanger zijn en borstvoeding geven kosten veel energie en hebben een negatieve invloed op dingen zoals metabolisme, bloeddruk en ons immuunsysteem. Mannen lijken hier minder last van te hebben. Het onderzoek vond geen tekenen van snellere veroudering bij mannen, ongeacht het aantal kinderen dat ze hadden.

Dit suggereert dat de snellere veroudering vooral te maken heeft met zwangerschap en borstvoeding, en niet zozeer met het ouderschap zelf. Dus terwijl mannen en vrouwen allebei gebroken nachten hebben, lijken de biologische gevolgen van het ouderschap vooral voor vrouwen te gelden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.