Alles wordt duurder, alleen aan boodschappen ben je per maand al honderden euro’s kwijt. Steeds meer gezinnen hebben geldtekort, blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
2,7 miljoen huishoudens
Een derde van de huishoudens komt geld tekort, zo blijkt uit het onderzoek van budgetinstituut Nibud. Dit zijn bij elkaar ongeveer 2,7 miljoen huishoudens. Het gaat hierbij vooral om huurders, jongeren en mensen met een laag of wisselend inkomen. De maandelijkse kosten zijn vaak te hoog en er is geen ruimte om te sparen. 80 procent van de kwetsbare Nederlanders heeft daarnaast moeite om de boodschappen te betalen. Rondkomen wordt voor hen steeds moeilijker.
Lees verder onder de advertentie
Te weinig spaargeld
Uit het onderzoek blijkt ook dat 41 procent van de Nederlanders minder dan 10 procent van het inkomen spaart. 20 procent van de Nederlanders heeft minder dan 1000 euro op zijn spaarrekening staan, maar er zitten ook mensen tussen die helemaal niks gespaard hebben.
Huishoudens blijken in veel gevallen niet te weten op welke toeslagen ze recht hebben, zegt het Nibud. “Het is vaak echt een puzzel: wanneer heb ik waar recht op?” stelt directeur Arjan Vliegenthart. “De onzekerheid die dat met zich meebrengt, moet worden opgelost door via inkomensbescherming niet áchteraf, maar vóóraf zekerheid te bieden. Dat geeft grip op je geld en op je leven.”
Het gaat niet alleen maar slecht. Het Nibud ziet ook dat er steeds meer mensen zijn die juist makkelijker rondkomen. Het percentage is in de afgelopen vijf jaar van 34 naar 42 procent gegaan, dus er is al een grote verbetering.
Energiezuiniger
Je woning verduurzamen is een goede manier om geld te besparen, maar dit is vaak lastig, zeker voor de kwetsbare groepen. Een op de tien Nederlanders heeft geen geld om zijn huis energiezuiniger te maken of zijn hierbij afhankelijk zijn van hun verhuurder. Arjan Vliegenthart hoopt dat de energietransitie voor iedereen mogelijk wordt, zodat de kwetsbaarste huishoudens niet pas als laatst aan de beurt zijn of zelfs helemaal niet mee kunnen komen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).