1 op de 5 Nederlanders heeft minder dan 1000 euro op spaarrekening staan

09.04.2024 17:31
gescheiden zonder baan Beeld: Getty Images

Alles wordt duurder, alleen aan boodschappen ben je per maand al honderden euro’s kwijt. Steeds meer gezinnen hebben geldtekort, blijkt uit onderzoek.

2,7 miljoen huishoudens

Een derde van de huishoudens komt geld tekort, zo blijkt uit het onderzoek van budgetinstituut Nibud. Dit zijn bij elkaar ongeveer 2,7 miljoen huishoudens. Het gaat hierbij vooral om huurders, jongeren en mensen met een laag of wisselend inkomen. De maandelijkse kosten zijn vaak te hoog en er is geen ruimte om te sparen. 80 procent van de kwetsbare Nederlanders heeft daarnaast moeite om de boodschappen te betalen. Rondkomen wordt voor hen steeds moeilijker.

Te weinig spaargeld

Uit het onderzoek blijkt ook dat 41 procent van de Nederlanders minder dan 10 procent van het inkomen spaart. 20 procent van de Nederlanders heeft minder dan 1000 euro op zijn spaarrekening staan, maar er zitten ook mensen tussen die helemaal niks gespaard hebben.

Huishoudens blijken in veel gevallen niet te weten op welke toeslagen ze recht hebben, zegt het Nibud. “Het is vaak echt een puzzel: wanneer heb ik waar recht op?” stelt directeur Arjan Vliegenthart. “De onzekerheid die dat met zich meebrengt, moet worden opgelost door via inkomensbescherming niet áchteraf, maar vóóraf zekerheid te bieden. Dat geeft grip op je geld en op je leven.”

Lees ook: Manon: ‘Mijn volledige salaris gaat op aan het paard van mijn dochter’

Grote verbetering

Het gaat niet alleen maar slecht. Het Nibud ziet ook dat er steeds meer mensen zijn die juist makkelijker rondkomen. Het percentage is in de afgelopen vijf jaar van 34 naar 42 procent gegaan, dus er is al een grote verbetering.

Energiezuiniger

Je woning verduurzamen is een goede manier om geld te besparen, maar dit is vaak lastig, zeker voor de kwetsbare groepen. Een op de tien Nederlanders heeft geen geld om zijn huis energiezuiniger te maken of zijn hierbij afhankelijk zijn van hun verhuurder. Arjan Vliegenthart hoopt dat de energietransitie voor iedereen mogelijk wordt, zodat de kwetsbaarste huishoudens niet pas als laatst aan de beurt zijn of zelfs helemaal niet mee kunnen komen.

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.