Je kent het wel: vechten tegen de tranen achter je bureau of je huilbui snel op het toilet verbergen voor je collega’s. Soms komt het gewoon even opzetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar wist je dat in bepaalde sectoren de tranen vaker vloeien dan in andere? Een onderzoek onthult in welke branches het tissues tekort komt.
De grootste boosdoeners
Een recente studie laat zien dat meer dan een derde van de Britten het afgelopen jaar minstens één keer op het werk heeft gehuild. De grootste boosdoener? Stress, volgens 55 procent van de deelnemers. Daarnaast wijst 27 procent op een burn-out als oorzaak, en 15 procent zegt dat het werk zelf gewoon te veel werd.
Lees verder onder de advertentie
Vrouwen huilen vaker op het werk dan mannen. Twee derde van de tranen komt van vrouwen, terwijl mannen ‘slechts’ voor 34 procent verantwoordelijk zijn. En dan de generaties: Gen Z voert de lijst aan met 34 procent die toegeeft op werk te huilen, tegenover maar 7 procent van de boomers.
Sommige banen lijken simpelweg meer tranen op te roepen dan andere. De grote winnaars? Leraren en anderen in het onderwijs. Ook de gezondheidszorg, horeca, financiële sector en de bouw staan hoog op de lijst van tranentrekkers.
Heb jij weleens een traantje gelaten op werk? Geen zorgen, je bent niet alleen. Slechts één op de tien mensen vindt het raar als iemand anders huilt. Toch geeft 26 procent van de respondenten aan dat ze het ‘niet oké’ vinden om in het openbaar te huilen.
Psychotherapeut Sonal Thakrar vertelt aan Metro UK dat het idee dat huilen een teken van zwakte is, echt passé is. “Huilen is een natuurlijke biopsychosociale reactie, een deel van de menselijke ervaring dat aangeeft dat we emotioneel overbelast zijn. Huilen kan verlichting geven.”
Dus, de volgende keer dat je een traantje laat op werk, onthoud: je bent niet alleen, het is menselijk en het kan zelfs goed voor je zijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Op sociale media regent het reacties na de uitzending van Uit de Schulden. Veel kijkers begrijpen niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Een erfenis van 3000 euro en dan meteen alles opmaken? Dat is toch onbegrijpelijk”, is een veelgehoorde mening.
Gisteravond keken maar liefst 470.000 mensen naar een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm. Alleenstaande moeder Roosmarie zorgde voor heftige reacties: “Nooit gewerkt? Hoe dan?”
Er zijn moeders die hun wasmand altijd leeg hebben, die op maandag het weekmenu klaar hebben en wiens aanrecht altijd blinkt. En dan heb je de moeders die het huishouden gewoon nooit helemaal onder controle krijgen.
Influencer Rianne Meijer is zwanger van haar tweede kindje. De aankondiging kwam op haar eigen kenmerkende manier: met een flinke dosis zelfspot en humor.
Actrice Jasmine Sendar (47) is in verwachting van haar tweede kindje. De reacties op haar zwangerschap liepen uiteen: van ontroerende berichten van vrouwen die hoop putten uit haar verhaal, tot ronduit onbeschofte opmerkingen over haar leeftijd. Maar Jasmine blijft onverstoorbaar.
Dat scholen bezig zijn met een gezond voedingsbeleid en beleg op brood, is natuurlijk alleen maar goed. Maar je kan ook overdrijven. Zeker voor moeders met zeer kieskeurige eters kan een streng beleid veel stress opleveren, vindt Ilse.