Je kent het wel: vechten tegen de tranen achter je bureau of je huilbui snel op het toilet verbergen voor je collega’s. Soms komt het gewoon even opzetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar wist je dat in bepaalde sectoren de tranen vaker vloeien dan in andere? Een onderzoek onthult in welke branches het tissues tekort komt.
De grootste boosdoeners
Een recente studie laat zien dat meer dan een derde van de Britten het afgelopen jaar minstens één keer op het werk heeft gehuild. De grootste boosdoener? Stress, volgens 55 procent van de deelnemers. Daarnaast wijst 27 procent op een burn-out als oorzaak, en 15 procent zegt dat het werk zelf gewoon te veel werd.
Lees verder onder de advertentie
Vrouwen huilen vaker op het werk dan mannen. Twee derde van de tranen komt van vrouwen, terwijl mannen ‘slechts’ voor 34 procent verantwoordelijk zijn. En dan de generaties: Gen Z voert de lijst aan met 34 procent die toegeeft op werk te huilen, tegenover maar 7 procent van de boomers.
Sommige banen lijken simpelweg meer tranen op te roepen dan andere. De grote winnaars? Leraren en anderen in het onderwijs. Ook de gezondheidszorg, horeca, financiële sector en de bouw staan hoog op de lijst van tranentrekkers.
Heb jij weleens een traantje gelaten op werk? Geen zorgen, je bent niet alleen. Slechts één op de tien mensen vindt het raar als iemand anders huilt. Toch geeft 26 procent van de respondenten aan dat ze het ‘niet oké’ vinden om in het openbaar te huilen.
Psychotherapeut Sonal Thakrar vertelt aan Metro UK dat het idee dat huilen een teken van zwakte is, echt passé is. “Huilen is een natuurlijke biopsychosociale reactie, een deel van de menselijke ervaring dat aangeeft dat we emotioneel overbelast zijn. Huilen kan verlichting geven.”
Dus, de volgende keer dat je een traantje laat op werk, onthoud: je bent niet alleen, het is menselijk en het kan zelfs goed voor je zijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.