Bewezen: huid-op-huidcontact zorgt voor minder vermoeide moeders

17.11.2023 09:00
huid-op-huidcontact

Dat huid-op-huidcontact wonderen doet voor te vroeg geboren baby’s of baby’s met een te laag geboortegewicht is al langer bekend. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat ook baby’s met een gezond gewicht én hun moeders veel baat hebben bij huid-op-huidcontact.

De Nederlandse gedragspsycholoog Kelly Cooijmans van de Radboud Universiteit in Nijmegen liet 116 moeders hun baby een uur lang per dag bij zich dragen. De resultaten zijn verbluffend.

Baby’s slapen beter en huilen minder

Bij huid-op-huidcontact ligt je baby op je zonder kleding ertussen. Je hoeft hier niet per se voor te liggen, je kunt het ook middels een draagzak of -doek doen. Cooijmans: “Het kan lastig zijn voor ouders om een uur huid-op-huidcontact in te plannen in de dagelijkse routine. Maar als het lukt, is het de moeite waard. We zagen bijvoorbeeld dat kinderen die dagelijks huid-op-huidcontact hadden in de eerste twaalf weken minder lange periodes achter elkaar huilden dan kinderen die dat contact niet kregen. Deze groep sliep mogelijk ook iets meer in de eerste vijf weken.”

Minder vermoeide moeders

Minder huilen en meer slapen? Dat klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Maar er is meer! Het huid-op-huidcontact bleek niet alleen een positief effect op de baby’s te hebben, maar ook op de moeders. Volgens Cooijmans hadden de moeders namelijk minder angstklachten en minder last van vermoeidheid in de eerste drie maanden na de geboorte. Ook had het effect op de borstvoeding: de moeders die de baby’s wekenlang een uur per dag bij zich droegen, gaven ruim een maand langer borstvoeding, en zelfs twee maanden langer als je borstvoeding aangevuld met andere voeding meerekent. Inmiddels zijn de kinderen die Cooijmans volgt 6 of 7 jaar. En ja, ze monitort ze nog steeds! Ze wil namelijk weten wat de langetermijneffecten zijn én of huid-op-huidcontact met vaders hetzelfde effect oplevert.

Andere voordelen van huid-op-huidcontact

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt de methode al standaard aan bij kinderen met een laag geboortegewicht. Eerder onderzoek toonde namelijk aan dat te vroeg geboren kinderen 32% meer overlevingskans hebben in de eerste maand bij veel huid-op-huidcontact. Ook is al eerder aangetoond dat huid-op-huidcontact goed is voor de hechting tussen moeder en kind én dat het de baby kan kalmeren en minder pijn kan laten ervaren.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bron: Scientias