Online kindermisbruik: Een op de acht kinderen wereldwijd slachtoffer

27.05.2024 10:43
misbruik

Het afgelopen jaar zijn naar schatting ongeveer 302 miljoen kinderen online lastiggevallen of misbruikt. Dat zegt het Childlight Global Child Safety Institute van de Universiteit van Edinburgh in Schotland. Ze hebben voor het eerst wereldwijd onderzoek gedaan naar dit probleem.

Wereldwijd probleem

Onderzoekers van de universiteit ontdekten dat één op de acht kinderen wereldwijd te maken kreeg met ongevraagde seksuele foto’s of video’s die werden gedeeld. Ook kregen veel kinderen ongepaste verzoeken van volwassenen of andere jongeren om seksuele dingen te doen. Van het stelen van privébeelden tot het maken van nepvideo’s met behulp van technologie, er gebeuren allerlei nare dingen online.

Het probleem bestaat wereldwijd, maar het onderzoek suggereert dat de Verenigde Staten een bijzonder hoog risicogebied is. Eén op de negen mannen daar geeft toe op een bepaald moment kinderen online te hebben misbruikt.

Pandemie

“Kindermisbruik-materiaal is zo wijdverspreid dat bij waakhonden en politieorganisaties gemiddeld elke seconde wel een melding binnenkomt over zulke bestanden’’, zegt directeur Paul Stanfield van het Childlight Global Child Safety Institute. “Het betreft een wereldwijde pandemie die veel te lang verborgen is gebleven. Het komt in elk land voor, het groeit exponentieel en het vereist een wereldwijde reactie.’’

Vermoedens van seksueel of huiselijk geweld? Do’s en don’ts volgens zedenrechercheurs

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.