Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

04.06.2024 09:59
melding Beeld: Getty Images

De Inspectie van het Onderwijs krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen. Niet alleen het aantal meldingen gaat omhoog, ook zit er een verharding in. De meldingen worden heviger.

De dienst kreeg in de eerste vier maanden van dit jaar meer meldingen van geweld en ander onveilig gedrag dan in voorgaande jaren. In april was er sprake van 370 meldingen, terwijl dat vorig jaar rond de 280 was. Het is niet zeker of er daadwerkelijk meer incidenten waren of dat scholen eerder een melding maakten. 

Lees ook – Schoolmaaltijden in gevaar door geldtekort

Wapenbezit op scholen

Wat wel zeker is, is dat het niet meer bij duw-en trekwerk bleef. Er zijn meer vechtpartijen met letsel. Heftig, evenals het wapenbezit op scholen, waarbij leerlingen soms geschorst en verwijderd moeten worden. De inspectiewoordvoerder vraagt scholen om extra alert te zijn en te blijven ingrijpen. “Scholen kunnen incidenten niet altijd voorkomen, maar ze moeten wel zo veel mogelijk doen om ze te voorkomen, en ze moeten goed ingrijpen wanneer het misgaat.”

Lees ook – Basisscholen kunnen schoolreisjes niet meer betalen

Strenger opletten

Middelbare scholen zijn verplicht om de veiligheidsbeleving van leerlingen in kaart te brengen, en deze uitkomsten moeten zij delen met de inspectie. De inspectie zal hier strenger opletten.  “Scholen moeten het werk doen dat van hen gevraagd wordt, namelijk het creëren van een veilig leerklimaat. Wij kunnen die verantwoordelijkheid niet van ze overnemen. Wij proberen met toezicht ze erop aan te spreken dat we dit belangrijk vinden.”

Bron: RTL

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.