Basisscholen kunnen schoolreisjes niet meer betalen

30.05.2024 10:53

Basisscholen trekken steeds vaker aan de bel om de kosten van schoolreisjes voor hun leerlingen te dekken. Het Jeugdeducatiefonds ontvangt bijna drie keer zoveel hulpverzoeken als twee jaar geleden.

Steuntje in de rug

Scholen vertrouwen op de vrijwillige bijdrage van ouders schoolreisjes te financieren. Maar met steeds meer gezinnen die deze bijdragen niet kunnen of willen betalen, en stijgende kosten voor vervoer en entree, komen scholen krap te zitten. Gelukkig is daar het Jeugdeducatiefonds, dat bijspringt waar nodig. Dit fonds ondersteunt kinderen die in armoede opgroeien met geld voor diverse doelen, zoals gratis maaltijden en schoolreisjes. Zo kan iedereen mee.

Recordaantal aanvragen

Dit jaar vroegen maar liefst 1789 scholen om hulp bij het Jeugdeducatiefonds voor schoolreizen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 1320 aanvragen vorig jaar en de 662 aanvragen het jaar daarvoor. Ook voor schoolkampen, zoals die voor groep 8, kwamen meer aanvragen binnen. Deze verdubbelden in twee jaar tijd van 166 naar 358. Het fonds keerde dit schooljaar ongeveer drie miljoen euro uit om deze avonturen mogelijk te maken.

Zorgwekkend

Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, is blij dat ze zoveel scholen kunnen ondersteunen, maar maakt zich toch zorgen. “Het is zorgelijk dat ouders blijkbaar geen geld meer hebben om de schoolreisjes te betalen,” zegt hij tegen de NOS. “Een schoolreis of schoolkamp is niet alleen maar leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.” Hoewel het fonds gesteund wordt door private financiers, vindt Spekman dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. “Drie miljoen euro is een flink bedrag, en de vraag is of we dit op deze manier kunnen blijven doen. Uiteindelijk moet de overheid hier ook een rol in spelen.”

De toekomst

Met de stijgende aanvragen en financiële nood onder basisscholen, is het duidelijk dat er meer nodig is dan alleen een fonds om deze onvergetelijke ervaringen voor kinderen mogelijk te maken. Hopelijk ziet de overheid ook in hoe belangrijk deze uitstapjes zijn, en komen er in de toekomst structurele oplossingen.

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.