Gaan jullie dit weekend naar het strand? Híer moet je voor oppassen!

08.06.2023 10:15
waterpret wateruitjes warm weer Beeld: Getty Images

Het wordt tropisch warm dit weekend en de kans is dus vrij groot dat je verkoeling zoekt en gaat zwemmen. Maar wees voorzichtig! Het water, en dan met name het zeewater, is nog erg koud.

Die oproep doet Reddingsbrigade Nederland. “De Noordzee zit nog maar op 13 graden”, vertelt woordvoerder Ernst Brokmeier. Dat komt onder andere doordat we een koud voorjaar hebben gehad. Vorig voorjaar was een stuk warmer, waardoor het water in juni ook veel warmer was dan nu.

Meekijken

Door het grote temperatuurverschil buiten en in het water, kan je lichaam in de kramp raken. Alleen wat kramp in bijvoorbeeld je been of voet is niet zo erg. Maar als je door de kou helemaal verkrampt, wordt het wel gevaarlijk. Ga jij dit weekend zwemmen met je kinderen? Zorg dan dat er iemand naast de kant staat die meekijkt. Of als je kinderen alleen het water in gaan, houd ze dan zelf scherp in de gaten (als je dat niet al deed). “Of ga met meerdere mensen het water in, dan kun je elkaar helpen. Maar blijf bij voorkeur op een plek met grond onder je voeten”, legt Brokmeier uit.

Lees ook: Checklist: dit neem je mee als je met je kind naar het strand gaat

Volgens de woordvoerder zijn dit weekend de reddingsposten langs de kust goed bemand. “Iedereen beseft zich wel: het wordt echt heel mooi weer en voor het eerst echt een strandweekend.”

Liever geen luchtbed

Naast het warme weer én het koude water is er dit weekend ook nog een aflandige wind. Op een luchtbedje op zee dobberen is fijn, maar ook dat is dit weekend niet zo’n goed idee. Daarover zegt Brokmeier: “Dat is aan de ene kant heel fijn, want daarom wordt het zo warm. Maar ga je met een luchtbed de zee op of ga je echt zwemmen, dan drijf je sneller van de kust af. En terugkomen tegen de wind in is dan lastiger.”

Ballenlijn

Zwemmen in een plas of meertje is ook fijn met dit warme weer. Dit is minder diep dan de zee waardoor het water sneller opwarmt. Maar de Reddingsbrigade waarschuwt om ook hier goed op te letten. Het water voor de ballenlijn – die de meeste recreatieplassen hebben – is ondieper en gevoelsmatig warmer. Alleen wordt het water na die lijn ineens dieper en is het daar dus ook flink kouder. “Daar zit ook het gevaar”, aldus de woordvoerder.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Bron: MAX Vandaag