Het wordt tropisch warm dit weekend en de kans is dus vrij groot dat je verkoeling zoekt en gaat zwemmen. Maar wees voorzichtig! Het water, en dan met name het zeewater, is nog erg koud.
Lees verder onder de advertentie
Die oproep doet Reddingsbrigade Nederland. “De Noordzee zit nog maar op 13 graden”, vertelt woordvoerder Ernst Brokmeier. Dat komt onder andere doordat we een koud voorjaar hebben gehad. Vorig voorjaar was een stuk warmer, waardoor het water in juni ook veel warmer was dan nu.
Lees verder onder de advertentie
Meekijken
Door het grote temperatuurverschil buiten en in het water, kan je lichaam in de kramp raken. Alleen wat kramp in bijvoorbeeld je been of voet is niet zo erg. Maar als je door de kou helemaal verkrampt, wordt het wel gevaarlijk. Ga jij dit weekend zwemmen met je kinderen? Zorg dan dat er iemand naast de kant staat die meekijkt. Of als je kinderen alleen het water in gaan, houd ze dan zelf scherp in de gaten (als je dat niet al deed). “Of ga met meerdere mensen het water in, dan kun je elkaar helpen. Maar blijf bij voorkeur op een plek met grond onder je voeten”, legt Brokmeier uit.
Volgens de woordvoerder zijn dit weekend de reddingsposten langs de kust goed bemand. “Iedereen beseft zich wel: het wordt echt heel mooi weer en voor het eerst echt een strandweekend.”
Liever geen luchtbed
Naast het warme weer én het koude water is er dit weekend ook nog een aflandige wind. Op een luchtbedje op zee dobberen is fijn, maar ook dat is dit weekend niet zo’n goed idee. Daarover zegt Brokmeier: “Dat is aan de ene kant heel fijn, want daarom wordt het zo warm. Maar ga je met een luchtbed de zee op of ga je echt zwemmen, dan drijf je sneller van de kust af. En terugkomen tegen de wind in is dan lastiger.”
Lees verder onder de advertentie
Ballenlijn
Zwemmen in een plas of meertje is ook fijn met dit warme weer. Dit is minder diep dan de zee waardoor het water sneller opwarmt. Maar de Reddingsbrigade waarschuwt om ook hier goed op te letten. Het water voor de ballenlijn – die de meeste recreatieplassen hebben – is ondieper en gevoelsmatig warmer. Alleen wordt het water na die lijn ineens dieper en is het daar dus ook flink kouder. “Daar zit ook het gevaar”, aldus de woordvoerder.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.