Zóveel Nederlanders hebben financiële geheimen voor hun partner

22.06.2022 15:47

Eén op de zes Nederlanders heeft financiële geheimen voor z’n partner, blijkt uit een onderzoek van Acties.nl. Vooral over het salaris wordt weleens gezwegen. Ruim een derde van de deelnemers weet niet precies hoeveel hun partner verdient.

Voor het onderzoek werden de financiële geheimen van 1040 Nederlanders onder de loep gelegd.

Salaris

Wat opvalt, is dat de vrouwen over het algemeen beter zicht hebben op het loonstrookje van hun partner dan andersom. Zestig procent weet exact wat haar wederhelft maandelijks verdient. Voor de mannen geldt dat voor 55 procent. “Financieel of niet-financieel, geheimen hebben voor je partner is nooit een goed idee”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toen mijn vriendin en ik gingen samenwonen, hebben we onze financiën in één keer in elkaar geschoven. We moesten daarvoor allebei even met de billen bloot, maar daardoor was alles op het gebied van geldzaken direct duidelijk. Dat geeft rust.”

Schaamte

Tien procent van de ondervraagden vindt het lastig om met zijn of haar geliefde over persoonlijke financiën te praten. Waarom vinden we dat zo moeilijk? Een van de redenen is schaamte. Sommige kandidaten schamen zich voor hoeveel – of beter gezegd: hoe weinig – ze verdienen. Juist de hoogopgeleiden hebben hier vaker last van dan middelbaar- en praktisch geschoolden. Vince: “Volgens mij is er nog nooit een relatie beëindigd vanwege iemands loonstrookje. En mocht mijn partner toch bij me weggaan omdat ik niet genoeg verdien, dan weet ik dat het liefst zo snel mogelijk.”

Lees ook: ‘Opeens maakten we ruzie over geld’

Problemen

Omdat ze liever niet over geldzaken praten binnen een relatie, geeft een op de vijf respondenten aan niet volledig op de hoogte te zijn van de financiële situatie van z’n partner. Onder jongeren tot dertig jaar is dit zelfs 27 procent. Vince: “Financiële vaagheid leidt in mijn optiek alleen maar tot problemen. Tegenvallers, groot of klein, probeer ik daarom altijd direct met mijn vriendin te bespreken. Wanneer je net een dikke boete hebt gereden of een rekening over het hoofd hebt gezien, is dat niet altijd even prettig. Maar van uitstel komt vaak afstel en ik heb liever dat ze het van mij hoort dan dat ze het zelf ontdekt.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.