Kinderarts bezorgd: ‘Kinderen drinken teveel energiedrankjes’

22.05.2024 09:31

Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat één op de vier Amerikaanse ouders hun kind dagelijks cafeïne laat nuttigen. Deze trend is ook in Nederland zichtbaar.

Gevaren van energiedrank

Kinderen krijgen vaak cafeïne binnen via koffie, frisdrank en vooral energiedrankjes, vertelt kinderarts Brita de Jong van Kempen aan Metro. Veel jongeren gebruiken deze ‘energieboost’ om de schooldag door te komen, vooral als ze te weinig geslapen hebben. Maar deze drankjes, vol met cafeïne en suiker, werken slechts tijdelijk en kunnen zelfs schadelijk zijn. Kinderen kunnen stuiterend in de klas zitten en het volgende uur al in slaap vallen. Bovendien kunnen deze drankjes hartkloppingen en hallucinaties veroorzaken, iets wat je absoluut niet wilt ervaren, zeker niet tijdens een examen, waarschuwt de kinderarts.

Leeftijdsgrenzen en adviezen

Hoewel supermarkten zoals Lidl en Aldi sinds 2018 geen energiedrankjes meer aan jongeren onder de 14 verkopen, is Brita de Jong van Kempen van mening dat de leeftijdsgrens nog hoger moet. Zij pleit ervoor om deze drankjes niet meer te verkopen aan mensen onder de 18. “We hebben hier al eens over gesproken met het kabinet, maar het is er niet doorheen gekomen helaas”, aldus Brita de Jong van Kempen. Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de 13 jaar helemaal geen cafeïne te laten nuttigen. Voor 14 tot 18-jarigen geldt, niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag en het liefst energiedrankjes vermijden.

Bron: Metronieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.