Eeneiige tweeling gekweekt zonder eicellen of spermacellen
Wetenschappers aan de universiteit van Maastricht hebben een mijlpaal bereikt. Ze kweekten een menselijke eeneiige tweeling zonder eicellen of spermacellen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor vrouwen met zwangerschapsproblemen.
Mysterie ontrafelt
Het was altijd een mysterie hoe een eeneiige tweeling ontstond, omdat de baarmoeder niet met een microscoop kan worden onderzocht tijdens de zwangerschap. Nu hebben wetenschappers voor het eerst kunnen zien hoe dit proces zich voltrekt. Door het nabootsen van de omstandigheden in de baarmoeder, ontdekten onderzoekers dat een blastocyste, een soort ballonnetje met cellen waaruit nieuw leven ontstaat, soms plotseling groeit en het embryo in tweeën splitst. Dit fenomeen leidt tot de vorming van een eeneiige tweeling.
Lees ook – Gevolgen extreme vroeggeboorte levenslang merkbaar, volgens onderzoeker
Hoop voor de toekomst
Deze ontdekking biedt nieuwe inzichten in vruchtbaarheid, anticonceptie en de preventie van miskramen. Bovendien kan het vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Hoewel het onderzoek veelbelovend is, roept het ook ethische vragen op. Het kweken van embryo’s buiten de baarmoeder is momenteel niet illegaal, maar de ontwikkeling van wetgeving op dit gebied is aan de gang. Een van de onderzoekers benadrukt echter dat het belangrijk is om deze ontwikkelingen te omarmen en de wetgeving aan te passen aan de vooruitgang in de wetenschap.
Lees ook – Kitty beviel twee keer in één week: ‘Ik wist ook niet dat het kon’
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.