De dochter van Edson da Graça en Maud gaat naar een participatiecrèche (en jij kunt je aanmelden)

05.06.2024 09:50

De kinderopvang. Duur en vaak volgeboekt, vooral in de stad. Maar wist je dat er al lang een alternatief bestaat voor het oprichten van je eigen opvang?

In de jaren 70, midden in hartje Amsterdam – de Pijp, ontstond de Tolkresj. Gezinnen in deze buurt hadden weinig buitenruimte, terwijl de kinderen dolgraag buiten wilden spelen. Een mooie plek met een grote tuin werd omgetoverd tot een peuterspeelzaal. Vandaag de dag spelen daar nog steeds kinderen in de tuin, de zandbak en het kabouterpad, waaronder de dochter van de bekende Nederlands stand-upcomedian, presentator en acteur Edson da Graça en zijn vrouw Maud Gussenhoven.

It takes a village

Maud, die naast het moederschap en haar job als coach voor ouders in samengestelde gezinnen bijdraagt aan de participatiecrèche, vertelt aan Kek Mama: “‘It takes a village to raise a child‘, een bekend gezegde, maar o zo waar. Het idee van deze opvang, eigenlijk meer een community, is dat ouders elkaar ondersteunen. Dit concept sprak mij heel erg aan, omdat ik graag betrokken ben bij de ontwikkeling van mijn eigen kind, en ook geniet van het werken met kinderen. Bij de reguliere opvang voelde ik echter afstandelijkheid en miste ik inspraak. Hier ben je juist nauw betrokken bij de ontwikkeling van je kind en werk je samen met andere ouders en een pedagoog.”

Buiten spelen staat centraal

Bij de Tolkresj zijn kinderen tussen de twee en vier jaar oud lid, samen met hun ouders. Elke werkdag hebben twee ouders ‘dienst’ tijdens de ochtenduren van de crèche (van 9:00 tot 13:00 uur), waarbij ze samen voor alle kinderen zorgen. De ochtenden zijn gestructureerd: knutselen, om 10.00 uur een gezond bakje fruit, en rond 12.00 uur een boterham met pindakaas. Buitenspelen staat centraal in de bostuin, met volop bomen, struiken, speeltoestellen en fietsjes.

Een tweede thuis

Voor de kinderen betekent lid zijn van de Tolkresj een ’tweede thuis’, met een grote tuin en vaste speelmaatjes. Voor ouders biedt het de unieke kans om van elkaar te leren en een hechte band op te bouwen. De Tolkresj wordt volledig door ouders geleid, wat veel voordelen heeft: je blijft betrokken bij de eerste stappen van je kind in een nieuwe omgeving, je ziet je kind in interactie met anderen, je kunt ervaringen delen en nieuwe mensen ontmoeten, vaak uit de buurt.

Een eigen taak

Het lidmaatschap brengt wel wat werk met zich mee, waarin alle ouders samen zorg dragen voor de crèche, met diensten, vergaderingen en klusochtenden. Alle ouders hebben een eigen taak. Zo is er een voorzitter, penningmeester, wachtlijstouder, iemand met een pedagogische taak, iemand voor de boodschappen en de was en een communicatiemedewerker. Iedere ouder is gekoppeld aan een kind als mentor en is verantwoordelijk voor het dagverslag. Er wordt iedere dag een dagverslag gemaakt.

De Gordonmethode

Bij de Tolkresj wordt gebruik gemaakt van de Gordonmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon. Deze methode richt zich op het bevorderen van respectvolle en effectieve communicatie tussen ouders en kinderen. Hier zijn de belangrijkste principes van de Gordonmethode:

  1. Actief Luisteren: Dit houdt in dat ouders aandachtig luisteren naar wat hun kind zegt en probeert te begrijpen vanuit het perspectief van het kind. Het doel is om empathie te tonen en het kind te laten voelen dat zijn gevoelens en gedachten serieus genomen worden.
  2. Ik-boodschappen: In plaats van het kind te bekritiseren of de schuld te geven wanneer er een probleem is, leert de Gordonmethode ouders om hun eigen gevoelens en behoeften te uiten door middel van “ik-boodschappen”. Bijvoorbeeld: “Ik voel me gefrustreerd wanneer je je speelgoed niet opruimt omdat het huis dan rommelig wordt.”
  3. Geen-verlies-methode: Dit is een manier om conflicten op te lossen zonder dat een van beide partijen (ouder of kind) zich als verliezer voelt. Het doel is om samen te werken om een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is.
  4. Effectieve Communicatie: De methode benadrukt het belang van duidelijke en eerlijke communicatie, waarbij zowel de gevoelens van het kind als die van de ouder worden gerespecteerd.
  5. Problemen oplossen: De Gordonmethode moedigt ouders aan om kinderen te betrekken bij het oplossen van problemen. Dit helpt kinderen om verantwoordelijk te zijn en leert hen waardevolle probleemoplossende vaardigheden.

Aanmelden?

Spreekt dit concept je aan, heb je affiniteit met kids en is Amsterdam haalbaar? Lucky you, want er is momenteel plek voor twee gezinnen. Aanmelden kan via deze link.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.