De rozenkleurige wolk na de bevalling blijkt soms gewoon een flinke regenbui. Uit de nieuwste Monitor Zwangerschap 2023 van het Trimbos-instituut blijkt dat maar liefst een kwart van de vrouwen na de zwangerschap last heeft van angstklachten, 1 op de 5 kampt met depressieve gevoelens en 1 op de 7 gewoonweg compleet gestrest is.
Lees verder onder de advertentie
Post-babyblues
Ja, je leest het goed. Die ‘leuke’ post-babyblues kan maandenlang aanhouden. Zelfs als je kleintje al een paar maanden oud is, worstelen veel moeders nog met angst of depressie. Bijna 30 procent van de moeders met een baby van 7 tot 12 maanden ervaart nog steeds angst, en 23 procent voelt zich depressief. Dat terwijl je mentale welzijn essentieel is voor de veilige start van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Verrassend is echter dat maar weinig vrouwen ook echt het gevoel hebben dat hun mentale gezondheid serieus werd genomen. Terwijl 90 procent van de vrouwen verwacht dat hun verloskundige of gynaecoloog hier aandacht aan besteedt, zegt slechts 31 procent dat dit tijdens de zwangerschap gebeurde en 25 procent na de bevalling.
Dus dames, laat de zorgprofessionals weten dat je meer nodig hebt dan alleen een check-up voor de baby. Praat met je huisarts of de POH-GGZ (de praktijkondersteuner huisarts – geestelijke gezondheidszorg). En vergeet vooral niet met je omgeving te delen hoe het écht met je gaat. Je hoeft hier niet alleen doorheen te ploeteren!
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.