Nergens in Den Haag wordt vaccinatiegraad gehaald: ‘Kan ernstige gevolgen hebben’

14.03.2024 09:06
vaccinatie RS-virus Bron: Pexels

Dat er tegenwoordig veel scepsis heerst rondom vaccineren is al langere tijd bekend. De Coronatijd heeft dat er niet beter op gemaakt. Op veel plekken in Nederland wordt de vaccinatiegraad niet of net gehaald, maar in Den Haag is het zelfs zo erg dat in geen enkele wijk de vaccinatiegraad op de 90 procent zit die nodig is.

Gemiddeld is de vaccinatiegraad in Den Haag met 10 procent gedaald sinds 2020. We hebben het dan over de vaccinatiegraad voor infectieziekten als mazelen, de bof, polio en kinkhoest. In sommige wijken is de vaccinatiegraad  is de vaccinatiegraad zelfs maar tussen de 59 en 69 procent. Het gaat dan om de armere wijken Groente- en Fruitmarkt, Transvaalskwartier, de Schildersbuurt en het centrum.

Vaccinatiegraad in Den Haag overal gedaald

Maar ook in wijken als het Zeehelden- en Regentessekwartier, waar voornamelijk mensen met een hoger inkomen wonen, is de vaccinatiegraad sterk gedaald, naar 75 en 77 procent. “We zien nu voor het eerst dat de scepsis of het wantrouwen tegenover vaccineren een probleem in de hele stad is geworden”, zegt wethouder Hilbert Bredemeijer tegen NOS.

“We hebben als maatschappij kennelijk niet meer goed in de gaten waarvoor we het doen”, gaat Bredemeijer verder. “De mazelen is een bijna vergeten ziekte, maar kan ernstige gevolgen hebben voor met name kleine kinderen, van oogontstekingen tot mogelijk zelfs hersenvliesontstekingen.”

Maatregelen treffen

De gemeente wil maatregelen treffen die meer mensen moeten motiveren om hun kind te laten vaccineren. Zo willen ze meer priklocaties en prikmogelijkheden faciliteren voor ouders. Daarnaast willen ze graag sleutelfiguren inzetten voor voorlichting.

Maar volgens Bredemeijer moet er ook landelijk een betere aanpak komen, omdat het probleem overal in Nederland speelt. “Dit speelt in het hele land. We moeten weer aan iedereen uitleggen hoeveel de vaccinaties sinds de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 voor onze gezondheid hebben betekend. Ziektes als polio en de mazelen zijn uit het straatbeeld verdwenen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.