Debby Gerritsen maakt indruk met column over kinderloosheid: ‘Doet pijn om definitief afscheid te nemen van idee dat ik ooit moeder zal worden’

26.10.2023 13:31
secundaire kinderloosheid Beeld: Getty Images

Journalist en columnist Debby Gerritsen vindt het enorm pijnlijk om afscheid te moeten nemen van het idee dat ze ooit moeder zal worden, schrijft ze in een openhartige column voor het AD. “Wanneer iemand me vraagt of ik kinderen heb, en ik antwoord ‘nee’, dan blijft het vaak oorverdovend stil.”

“Ik heb geen kinderen, en alles wijst erop dat ik ze nooit zal krijgen,” begint Debby haar column. Haar kinderloosheid is geen bewuste keuze. Dat ze afscheid moet nemen van het idee dat ze ooit moeder of oma zal worden, doet pijn. Toch levert dat in gesprekken vaak weinig begrip en medeleven op. “Wanneer iemand me vraagt of ik kinderen heb, en ik antwoord ‘nee’, dan blijft het vaak oorverdovend stil,” schrijft ze. “Over kinderloosheid praten we liever niet. Over kinderen des te meer.”

Pijnlijke opmerkingen

Inmiddels brengt Debby het onderwerp kinderloosheid op een andere manier ter sprake. “Om het gesprek af te dwingen, antwoord ik sinds kort op de vraag of ik kinderen heb nadrukkelijk: helaas niet.” Maar de antwoorden die ze daarop krijgt ‘zijn vaak net zo stuitend als de stilte.’ Van bevallingsverhalen en goedbedoelde adviezen tot opmerkingen dat ze van opvoeding en moeder-kindgevoelens geen kaas heeft gegeten: begrip en medeleven is ver te zoeken. En dus benadrukt Debby: “Of de keuze nu vrijwillig is of door omstandigheden buiten jezelf: achter iedere kinderloosheid zit een verhaal. Geloof me: géén kinderen krijgen is net zo ingrijpend in een mensenleven als wél kinderen krijgen. Vraag er gewoon eens naar.”

Herkenbaarheid

Als Debby een fragment uit haar column op Instagram deelt, blijkt dat veel vrouwen zich herkennen in haar verhaal. ‘Ongeplande kinderloosheid staat nog te vaak in de schaduw’, schrijft iemand. ‘Dapper en goed dat je dit deelt’, reageert een ander. Presentatrice Shelly Sterk geeft toe dat ze niet altijd weet wat te zeggen, als iemand vertelt kinderloos te zijn. ‘Wat zou een goede manier zijn om met zo’n situatie om te gaan?’ vraagt ze. Daarop laat iemand weten het fijn te vinden als iemand oprecht vraagt of ze wel een kinderwens heeft, en waardoor het (nog) niet gelukt is. ‘Zolang ik voelde dat het oprecht was en iemand open stond voor het gesprek dan vond ik het prettig om gehoord te worden’, schrijft ze. Debby beaamt dat en vult aan: ‘You can’t go wrong als je oprecht geïnteresseerd bent.’

Tekst gaat verder onder het Instagram-bericht.

Kinderloosheid

Debby schreef het al: achter elke kinderloosheid zit een verhaal. Zo vertelde actrice Jennifer Aniston vorig jaar openhartig over haar onvervulde kinderwens en de eeuwige zwangerschapsgeruchten die daarbij kwamen kijken. Amelia hoopten jarenlang op een tweede kindje, maar na een emotioneel ICSI-traject kwam er geen wonderbaby. “Het is een rouwproces,” vertelde ze eerder aan Kek Mama over haar secundaire kinderloosheid. “We hebben tijdens het traject natuurlijk met veel teleurstellingen te maken gehad, maar als het zo definitief is en er na 3,5 jaar keihard strijden geen wonderbaby in je armen ligt, dan is dat heel pijnlijk.” Er zijn ook mensen die bewust kiezen voor een leven zonder kinderen, zoals Christina. Ze heeft nooit een sterke kinderwens gehad, en ziet vanwege de klimaatcrisis af van voortplanting.