In samenwerking met Kek Mama

Vanaf 2024 krijgen kinderen de rotavirusvaccinatie aangeboden: dit wil je erover weten

29.01.2024 11:32

Vanaf dit jaar is de rotavirusvaccinatie onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, voor baby’s geboren vanaf 1 januari 2024. Omdat uit recent onderzoek blijkt dat het rotavirus niet zo bekend is onder ouders hebben we wat handige informatie voor je op een rij gezet.

Wat is een rotavirusinfectie?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke infectie waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. In Nederland komt het veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud. Per jaar komen 3.500 kinderen, vanwege uitdroging door besmetting met het rotavirus, in het ziekenhuis terecht.

Een rotavirusinfectie is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Overgeven
  • (hevige) diarree
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Buikpijn en buikkramp 

Besmetting

Het rotavirus is erg besmettelijk en zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt; deze ontlasting is daarom besmettelijk. Iemand die een rotavirusinfectie heeft kan anderen besmetten. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus op de handen en in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Het goed wassen van de handen is dan ook belangrijk.

Vaccinatie beschermt tegen rotavirusinfectie. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de hygiëne.

De rotavirusvaccinatie

De rotavirusvaccinatie is een druppelvaccin, dat via druppels in de mond wordt gegeven. Het vaccin wordt 6 tot 9 weken na de geboorte gegeven bij de eerste vaccinatieafspraak en nogmaals rond 3 maanden. Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie automatisch aangeboden. Vanaf half februari zullen dus de eerste vaccinaties gegeven worden. De eerste ouders die het betreft ontvangen hier eind januari een uitnodiging voor. 

Bestaand vaccin

Per 2024 is de rotavirusvaccinatie voor het eerst onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin dat gebruikt wordt bestaat al veel langer. Ook is het druppelvaccin in andere landen al langer onderdeel van de vaccinatieprogramma’s.

Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie en hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie.