Vanaf dit jaar is de rotavirusvaccinatie onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, voor baby’s geboren vanaf 1 januari 2024. Omdat uit recent onderzoek blijkt dat het rotavirus niet zo bekend is onder ouders hebben we wat handige informatie voor je op een rij gezet.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een rotavirusinfectie?
Een rotavirusinfectie is een besmettelijke infectie waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. In Nederland komt het veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud. Per jaar komen 3.500 kinderen, vanwege uitdroging door besmetting met het rotavirus, in het ziekenhuis terecht.
Lees verder onder de advertentie
Een rotavirusinfectie is te herkennen aan de volgende symptomen:
Overgeven
(hevige) diarree
Koorts
Misselijkheid
Buikpijn en buikkramp
Besmetting
Het rotavirus is erg besmettelijk en zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt; deze ontlasting is daarom besmettelijk. Iemand die een rotavirusinfectie heeft kan anderen besmetten. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus op de handen en in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Het goed wassen van de handen is dan ook belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
Vaccinatie beschermt tegen rotavirusinfectie. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de hygiëne.
De rotavirusvaccinatie
De rotavirusvaccinatie is een druppelvaccin, dat via druppels in de mond wordt gegeven. Het vaccin wordt 6 tot 9 weken na de geboorte gegeven bij de eerste vaccinatieafspraak en nogmaals rond 3 maanden. Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie automatisch aangeboden. Vanaf half februari zullen dus de eerste vaccinaties gegeven worden. De eerste ouders die het betreft ontvangen hier eind januari een uitnodiging voor.
Lees verder onder de advertentie
Bestaand vaccin
Per 2024 is de rotavirusvaccinatie voor het eerst onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin dat gebruikt wordt bestaat al veel langer. Ook is het druppelvaccin in andere landen al langer onderdeel van de vaccinatieprogramma’s.
Lees verder onder de advertentie
Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie en hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.