Te onzeker en te ingewikkeld vinden we het systeem van de kinderopvangtoeslag. Vindt het kabinet zelf trouwens ook, want in 2025 gaat het systeem zoals we dat nu kennen op de schop. Fijn nieuws zou je denken, maar er zijn ook zorgen onder de ouders.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit een enquête gehouden door WIJ Magazine in samenwerking met de organisatie Ouders & Onderwijs.
Kinderopvangtoeslag
Vanaf januari 2025 wordt de kinderopvangtoeslag afgeschaft. Het huidige stelsel is complex en voor veel ouders niet meer te betalen. Het nieuwe financieringsstelsel gaat vanaf januari 2025 in werking en moet ervoor zorgen dat kinderopvang voor alle ouders betaalbaar wordt en dat de kwaliteit van de kinderopvang verbetert.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw stelsel
Wat betekent dat concreet? Nou, er komt een nieuw stelsel waarbij de bijdrage inkomensonafhankelijk wordt. De overheid betaalt 96% tot het maximum uurtarief rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie. Ouders betalen dan 4% plus de prijs boven het maximum uurtarief.
Lees verder onder de advertentie
Zorgen
Klinkt goed, maar toch zijn er zorgen onder ouders. Zo verwacht 78% van de ouders dat de uurprijs mee zal stijgen. 76% van de ouders wil daarom een prijsplafond. Vooral ouders met een kleine portemonnee zijn bang dat het nieuwe systeem de opvang alsnog onbetaalbaar maakt. Ook vind de overgrote meerderheid (75%) dat de opvang een basisvoorziening zou moeten zijn, net zoals het onderwijs. De ouders benadrukken wel dat ze altijd de keuzevrijheid willen houden. Opvang zou geen verplichting moeten worden.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.