Zorgen om toekomst kinderopvang: 75% ouders bang voor prijsstijging

20.04.2023 14:40
gratis-kinderopvang

Te onzeker en te ingewikkeld vinden we het systeem van de kinderopvangtoeslag. Vindt het kabinet zelf trouwens ook, want in 2025 gaat het systeem zoals we dat nu kennen op de schop. Fijn nieuws zou je denken, maar er zijn ook zorgen onder de ouders.

Dit blijkt uit een enquête gehouden door WIJ Magazine in samenwerking met de organisatie Ouders & Onderwijs.

Kinderopvangtoeslag

Vanaf januari 2025 wordt de kinderopvangtoeslag afgeschaft. Het huidige stelsel is complex en voor veel ouders niet meer te betalen. Het nieuwe financieringsstelsel gaat vanaf januari 2025 in werking en moet ervoor zorgen dat kinderopvang voor alle ouders betaalbaar wordt en dat de kwaliteit van de kinderopvang verbetert.

Nieuw stelsel

Wat betekent dat concreet? Nou, er komt een nieuw stelsel waarbij de bijdrage inkomensonafhankelijk wordt. De overheid betaalt 96% tot het maximum uurtarief rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie. Ouders betalen dan 4% plus de prijs boven het maximum uurtarief.

Zorgen

Klinkt goed, maar toch zijn er zorgen onder ouders. Zo verwacht 78% van de ouders dat de uurprijs mee zal stijgen. 76% van de ouders wil daarom een prijsplafond. Vooral ouders met een kleine portemonnee zijn bang dat het nieuwe systeem de opvang alsnog onbetaalbaar maakt. Ook vind de overgrote meerderheid (75%) dat de opvang een basisvoorziening zou moeten zijn, net zoals het onderwijs. De ouders benadrukken wel dat ze altijd de keuzevrijheid willen houden. Opvang zou geen verplichting moeten worden.

Bron: WIJ.nl