Tientallen organisaties roepen kabinet op: ‘Maak kinderopvang gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’

08.05.2023 11:12
kind-drie-dagen-opvang-zielig

Het kinderopvangsysteem moet op de schop, en wel zo snel mogelijk. Dat is de oproep van tientallen organisaties aan het kabinet, dat onlangs besloot om de plannen voor gratis kinderopvang uit te stellen naar 2027. Kinderopvang moet ‘gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’ zijn.

Belangenorganisatie WOMEN Inc. overhandigt het manifest dinsdag 9 mei namens tientallen organisaties, waaronder Jeugdzorg Nederland, FNV en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, aan de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze nemen daarbij hun kinderen op de arm mee, om te laten zien dat ook zij worstelen met het combineren van werk en zorg. Het plan om kinderopvang voor iedereen gratis te maken, werd onlangs uitgesteld van 2025 naar 2027.

Kinderopvang op de schop

De organisaties roepen het kabinet op om ervoor te zorgen dat kinderopvang ‘gratis, goed, zonder gedoe en voor alle kinderen’ is. Het kinderopvangsysteem moet volgens hen voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Voor alle kinderen: ongeacht het inkomen en werk van hun ouders;
  • Zonder gedoe: dus schaf de kinderopvangtoeslag af;
  • Goed: zorg dat de huidige kwaliteit van kinderopvang gegarandeerd blijft; 
  • Gratis: zorg dat de kinderopvang voor alle gezinnen financieel toegankelijk is, net als het onderwijs. Voorkom dat organisaties de prijzen kunnen verhogen boven het uurtarief dat straks door de overheid aan organisaties wordt uitbetaald, door een prijsplafond in te stellen;
  • Een aantrekkelijke sector om in te werken: investeer in werken in de kinderopvang, ook om voldoende plekken en een goede kwaliteit van de opvang te waarborgen.

Lees ook: ‘Het maakt voor een kind geen bal uit of hij tien of veertig uur per week naar de opvang gaat’

Voordelen van goede kinderopvang

Goede kinderopvang is volgens de organisaties onmisbaar, omdat het de ontwikkeling van kinderen stimuleert, zorgt voor een sterke basis en gelijke kansen creëert. Ook zou het de oplossing zijn voor arbeidstekorten in andere sectoren, want: één pedagogisch medewerker in de kinderopvang zorgt ervoor dat elf ouders kunnen werken. Tot slot draagt kinderopvang bij aan een grotere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Bron: WOMEN Inc.