Coronaprik voor zwangere vrouwen onnodig, volgens Gezondheidsraad

28.03.2024 08:42

Aanstaande moeders kunnen dit najaar een zucht van opluchting slaken, want de Gezondheidsraad verklaart dat ze geen coronaprik hoeven te halen. Hoewel het SARS-CoV-2-virus nog steeds rondwaart, stelt de raad dat het risico op ernstige ziekte en vroeggeboorte voor zwangere vrouwen minimaal is.

Maar er is meer goed nieuws: de bevolking heeft immuniteit opgebouwd tegen de huidige virusvarianten.

Nieuwe prikronde

Toch adviseert de Gezondheidsraad een nieuwe prikronde voor zestigplussers, medische risicogroepen en zorgmedewerkers die in contact komen met kwetsbare patiënten. Zij worden aangeraden om wel een nieuwe prik te halen.

De nieuwe prikronde staat gepland voor de herfst en het demissionaire kabinet wachtte nog op advies over welke groepen hiervoor in aanmerking komen. De Gezondheidsraad benadrukt het belang om ‘meer inspanningen te leveren’ om alle aangewezen groepen ‘goed te bereiken’, aangezien bij de vorige ronde slechts een derde van de uitgenodigde mensen opdaagde voor een prik.

Lees ook – Dat vinden jullie van vaccinatieplicht: ‘Breng mijn kinderen niet in gevaar met jouw middeleeuwse beweringen’

Langdurende klachten

Heb je langdurige coronaklachten? Een vaccinatie zou kunnen helpen, maar dan zou de hele bevolking opnieuw moeten worden gevaccineerd. De raad kan namelijk geen specifieke risicofactoren aanwijzen voor langdurige klachten, anders dan bij de groepen die nu in aanmerking komen voor een herhaalprik.

De raad denkt dat wetenschappelijk onderzoek kan helpen om het effect van een vaccinatie tegen langdurige coronaklachten te testen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.