Soms kom je op social media iets tegen waarvan je denkt: dit kan niet waar zijn. Zo ook met het volgende verhaal waarin iemand een uitnodiging voor een babyshower ontving. Daar stond de naam van de ongeboren baby al op en die naam bleek nogal… apart. De ouders hebben namelijk de naam ‘Chernobyl Hope’ bedacht voor hun dochtertje.
Lees verder onder de advertentie
Yep, we verzinnen het niet. Naar de beruchte kernramp in Tsjernobyl. En de reden? ‘Omdat het goed klinkt.’
Een beetje geschiedenisles, iemand?
De naam dook op in een Reddit-post van een vrouw die uitgenodigd was op de babyshower. Ze deelde haar verbazing over de toekomstige naam van het babymeisje: Chernobyl Hope. Volgens de moeder in spe een ‘mooie combinatie van kracht en hoop’. En de bijnaam zou dan Cherry worden. Lekker zoet toch?
Lees verder onder de advertentie
De ramp in Tsjernobyl in 1986 was een gigantische kernramp waarbij een reactor ontplofte en radioactieve straling zich over Europa verspreidde. Duizenden mensen raakten ziek of overleden en de omgeving is tot op de dag van vandaag onbewoonbaar.
Onder de post stroomden de reacties binnen. ‘Hebben ze überhaupt door waar Tsjernobyl voor staat?’ en ‘Iemand moet het de ouders vertellen, geef ze een boek voor de babyshower over de ramp’, zijn reacties die voorbijkomen. Iemand anders reageert ‘Ik weiger het om dit te geloven’ en nog iemand zegt: ‘Dit moet wel nep zijn. Dit kan niet waar zijn.’
Lees verder onder de advertentie
Chernobyl Hope… Waar ligt de grens?
Natuurlijk is het kiezen van een babynaam iets heel persoonlijks. En een unieke naam kiezen voor je baby lijkt een trend. Maar als je je kind vernoemt naar een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis, heeft iemand dan de verantwoordelijkheid om de ouders te vertellen dat dit ‘m niet gaat worden?
In Frankrijk bijvoorbeeld mag je je kind niet zomaar alles noemen. Daar grijpt de wet in als een naam in strijd is met het belang van het kind. Merknamen bijvoorbeeld kunnen al reden zijn voor een verbod. In Nederland zijn we heel vrij in het kiezen van een naam, maar er zijn wel wettelijke beperkingen.
Zo mag een ambtenaar een naam afkeuren als deze volgens hem of haar ongepast is. De term ‘ongepast’ is vrij breed en de beslissing hierover ligt bij de ambtenaar. Zo is in 1977 de naam Rolls Roys een keer geweigerd en in 1985 de naam Geisha.
Chernobyl Hope
Dan even terug naar Chernobyl Hope. Vast heel lief bedoeld, maar wel een tikkeltje ongepast. De toekomst zal uitwijzen of kleine Cherry haar naam met trots zal dragen of dat ze op haar achttiende als eerste naar de burgerlijke stand rent om haar naam te laten veranderen.
Het kan ook zomaar voorkomen dat je een prachtige naam voor je kind bedacht hebt, maar dat een familielid je verbied om de naam te gebruiken. Dit overkwam Lauren.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Waarom jouw ‘moeilijke’ kind weleens hoogbegaafd kan zijn? Tekenen van hoogbegaafdheid zijn namelijk niet zo herkenbaar als je in eerste instantie zou denken.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.