Het succes van Bucky de schoolhond: ‘Hij maakt hoofdjes leeg’

13.02.2024 13:03
schoolhond Bucky Beeld ter illustratie. Bron: Unsplash

Van een kantoorhond heb je misschien weleens gehoord, maar ken je ook het begrip; schoolhond? De kinderen van het Van Lodenstein College in Barneveld kennen hem in ieder geval wel. Hij heet Bucky en loopt sinds kort rond op school.

Sinds de start van het nieuwe schooljaar is Bucky de schoolhond aanwezig op het Van Lodenstein College. Deze rakker is meer dan alleen een huisdier voor de middelbare scholieren, hij fungeert namelijk ook als een soort hulphond. Bucky geeft namelijk een beetje extra ondersteuning aan leerlingen die dat nodig hebben. Zij vinden rust, afleiding en comfort bij het gezelschap van Bucky.

Bucky de schoolhond

“Praten over gevoelens kan moeilijk zijn voor sommige kinderen. Gelukkig hoeft dat niet met Bucky”, vertelt Liza Fieret-van Leeuwen, baasje van de schoolhond en teammanager Zorgafdeling op de scholengemeenschap aan Barneveldse Krant. Bucky speelt een cruciale rol in het creëren van een comfortabele en stressvrije omgeving, waardoor de leerlingen zich gemakkelijker kunnen concentreren.

Fieret-van Leeuwen heeft wel enige scepsis bij een aantal collega’s moeten overwinnen. ,”Dat is ook logisch, niet iedereen houdt van honden of dieren überhaupt. Dat snap ik volledig. Ik kreeg in het begin ook weleens terug van collega’s dat een hond niet bij een school hoort, dat het niet ‘normaal is’. Dat is wellicht ook zo, maar soms is ‘normaal’ niet goed genoeg.”

Lees ook: Helpt een hondencursus op de basisschool bijtincidenten voorkomen?

Hoe Bucky het schoolleven verbetert

Feriet -van Leeuwen schrijft erover op social media: “Deze lieve pluizebol maakt volle hoofdjes ‘leeg’, harde stemmen zacht en stoer gedrag lief.” Bucky speelt naast het bieden van emotionele steun ook een belangrijke rol in het praktisch helpen van studenten om te ontspannen. “Als ik Bucky alleen al hoor, word ik al blij van hem. Hij is ook altijd zo enthousiast. Zeker als ik een drukke of moeilijke les heb gehad, zoek ik hem graag op. Gewoon, om te knuffelen of te spelen, of ik laat hem even uit. Dat moet natuurlijk ook gebeuren”, vertelt een leerling.

Ook andere leerlingen zijn enthousiast over de komst van Bucky. “Ik vind Bucky ook lief en vooral lekker speels. Af en toe zoek ik hem op, dat vind ik gewoon leuk om te doen”, is één van de vele positieve reacties.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.