Helpt een hondencursus op de basisschool bijtincidenten voorkomen?

10.02.2024 10:11
hondencursus basischool Bron: Unsplash

Er is de laatste tijd veel in het nieuws over bijtincidenten met honden. Vooral kinderen zijn daar vaak slachtoffer van en dat wil het Sophia Snuffelcollege nu proberen te voorkomen door kinderen op de basisschool een hondencursus te geven.

Jacqueline Kervezee is vrijwilliger bij het Sophia Snuffelcollege en gaat met haar hondje Bibi gaan langs bij scholen om kids te leren hoe ze met honden moeten omgaan, zo meldt het AD. De cursus is bedoeld om kinderen te leren om rustig te blijven bij honden en om eerst toestemming te vragen voor ze aaien en hoe ze een koekje moeten geven. Maar plastisch chirurg Nick Brinkman, die kinderen behandelt na bijtincidenten, vindt het niks: “Het is raar om kinderen die verantwoordelijkheid te geven”, zegt hij tegen het AD.

Hondencursus voor kinderen

Kervezee geeft haar cursus onder andere op basisschool De Tandem in Leidschendam. Kids leren dan hoe ze een hond kunnen lezen, wat ze moeten doen als een hond onverwachts opduikt, en wanneer ze kunnen aaien. Aan het eind van de cursus krijgen ze hun ‘snuffeldiploma’.

Brinkman ziet elk jaar veel kinderen in het ziekenhuis na bijtincidenten met honden. In het afgelopen jaar waren een op de tien ernstige bijtincidenten met baby’s. “Die zijn veel te jong om zoiets te leren”, zegt hij. Hij denkt daarom ook dat de focus moet liggen op strengere regels voor het houden en fokken van risicohonden, en niet bij het trainen van kinderen. Toch is Brinkman niet alleen maar negatief, hij denkt niet dat deze cursussen de oplossing zijn, maar mogelijk kunnen ze wel bijdragen. “Elke maatregel die voor vermindering van het aantal incidenten zorgt, juich ik alleen maar toe.”

Lees ook: Joyce: ‘Ik durf mijn schoonouders niet op te laten passen, vanwege de hond’

Niet alle honden zijn geschikt

Voordat honden mogen deelnemen aan de cursus moeten ze een testcursus doen om te kijken of ze geschikt zijn. Kervezee zegt dat alle rassen mee mogen doen, maar ze moeten wel rustig blijven bij kinderen die hard schreeuwen of zingen. En angstige of superenthousiaste honden zijn niet geschikt.

Kervezee benadrukt wel dat het het allerbelangrijkste is om als baasje je eigen hond goed te kennen. Ze adviseert altijd de hond aan te lijnen in een speeltuin en nooit honden alleen te laten met een baby, omdat ze jaloers kunnen zijn of bijten.

Tijdens de derde les lijken de meeste kids Bibi leuk te vinden en durven ze haar te aaien. De cursussen zijn gratis, zodat alle kinderen toegang hebben. Niet iedereen leert van huis uit hoe ze met honden moeten omgaan, dus dit is belangrijk, aldus Kervezee.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.