Op deze basisschool gaan leerlingen tot 17.00 uur naar school

23.01.2024 11:00

Basisschool Het Kristal in Dordrecht gooit het roer en verandert de schooltijden. Geen standaard meer, maar twee dagen per week blijven de schoolkinderen tot 17.00 uur op school. Een gedurfde zet die veel ouders doet opkijken. Want, is dit pedagogisch verantwoord? We stelden deze vraag aan opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve.

In plaats van reguliere naschoolse opvang, verspreidt de Dordtse basisschool buitenschoolse activiteiten over de dag. Lessen worden afgewisseld met ontspanningsmomenten, waarbij kinderen spelenderwijs aan de slag gaan met de lesstof. Schooldirecteur Lillian Pol deelt haar enthousiasme over de nieuwe aanpak met het AD: “Nu kunnen ze zich weer steeds opladen en pieken tijdens de les. Het doet ook wonderen met de sfeer.” 

Het begon met een kleinschalige proef bij de kleuters en is inmiddels gegroeid tot een schoolbrede verandering waar zowel leerkrachten als leerlingen enthousiast over zijn. Voor groep één tot en met groep vier betekent dit dat de kinderen op dinsdag en donderdag van 08.20 tot 17.00 uur op school zijn. De overige dagen gelden de gebruikelijke schooltijden.

Meer persoonlijke aandacht

Volgens directeur Pol was er voorheen altijd tekort aan tijd. Nu is er meer persoonlijke aandacht voor de kinderen door een vast team van leerkrachten en pedagogisch medewerkers. De nieuwe aanpak gaat niet alleen om theoretische kennis, maar richt zich ook op het aanleren van sociale en praktische vaardigheden die essentieel zijn voor de toekomst van de leerlingen. 

Lees ook –‘Sociale vaardigheden: 11 essentiële skills voor je kleine’ >

Met zowel kinderopvang als basisonderwijs kampend met een personeelstekort, gelooft Pol dat deze nieuwe werkwijze het beroep van leerkracht aantrekkelijker maakt. Bovendien is het een uitkomst voor tweeverdienende ouders die al buitenschoolse opvang afnemen.

Pedagogisch verantwoord?

Wat vindt opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve eigenlijk van deze nieuwe aanpak? Ze legt de nadruk op het positieve aspect dat ouders nu extra keuzemogelijkheden hebben. Voor velen betekent dit een aantrekkelijke optie met slechts één plek voor buitenschoolse opvang en geen overgang naar een andere locatie, wat rust met zich meebrengt.

Tegelijkertijd benadrukt ze het belang van voldoende ruimte voor pauze, eten en spelen om de uitdaging van de lange dagen het hoofd te bieden. Tischa wijst op het cruciale belang van afwisseling met rustige momenten, de aanwezigheid van vertrouwde gezichten en één centrale plek voor opvang. Ze erkent dat de lange dagen vermoeiend kunnen zijn voor sommige kinderen vanwege de vele prikkels. Het draait allemaal om het kennen van je eigen kind en het maken van een weloverwogen keuze.

Al met al lijkt deze vernieuwing op Het Kristal een stap in de goede richting, waarbij het wellicht de vraag is hoe andere scholen zullen reageren op deze gedurfde aanpak.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.