Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Lees verder onder de advertentie
Het plan ligt er al lang, maar door de personeelstekorten in de sector werd het nooit doorgevoerd. Toch lijkt dat nu wel het geval. Het kabinet wil in 2027 van de kinderopvangtoeslag af en (bijna) gratis opvang voor werkende ouders.
Meer zekerheid
Het huidige toeslagensysteem voor de kinderopvang is bij de meeste ouders niet geliefd. Het is, op zijn zachtst gezegd, vrij ingewikkeld geregeld allemaal. Vergeet je iets aan te passen in je toeslagen, dan kan er aan het einde van het jaar zomaar een hoge terugbetaling op de mat vallen. Het nieuwe ‘inkomensonafhankelijke stelsel’ zou deze onverwachte hoge kosten moeten voorkomen en meer zekerheid bieden voor ouders.
Lees verder onder de advertentie
Hoe dan?
Het plan: ouders ontvangen geen kinderopvangtoeslag meer, maar de overheid maakt het meteen over aan de kinderopvangorganisatie. Helemaal gratis wordt het niet, dat is niet haalbaar door alle stijgende kosten en meer personeel dat nodig zal zijn. Bijna gratis wel, aldus het kabinet. Er zal zoals het er nu uitziet een eigen bijdrage van 4 procent van het uurtarief worden gevraagd aan ouders. Dat klinkt niet veel, maar dat ligt natuurlijk wel aan de uurprijs van de kinderopvang. Als die straks mogelijk omhoog schiet, kan het er zomaar anders uitzien.
Er zijn ook zorgen. Met name voor gezinnen met lage inkomens. Hoe minder inkomen, hoe meer kinderopvangtoeslag, is nu de regel. Voor hun is de opvang daardoor nu al bijna gratis. In het nieuwe stelsel, waar ze een eigen bijdrage afhankelijk van het uurtarief moeten betalen, zijn deze gezinnen mogelijk duurder uit. Zeker als de tarieven zullen stijgen door de toegenomen vraag naar kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
En nu?
De grote vraag is natuurlijk of dit plan voor gratis kinderopvang wel haalbaar is. “Volgens de sector is het onrealistisch om genoeg personeel te vinden”, zegt verslaggever Connie de Jonge tegen De Telegraaf. “Ze hebben nu al zo’n 7000 openstaande vacatures. Ze vermoeden dat als dit plan doorgaat, het tekort misschien wel gaan verdrievoudigen.” Dan hebben we het over 21.000 openstaande vacatures. Toch denkt het kabinet dat het haalbaar moet zijn, als het in kleine stapjes wordt gerealiseerd.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.