Bibi Breijman over vrije opvoeding: ‘Het is net Villa Kakelbont’

08.04.2024 10:16
bibi_breijman_en_gezin

Bibi Breijman (32) en Waylon (43) verwachten hun derde kindje en delen hun relaxte opvoedingsstijl in &C’s Oh Baby’. Thuis heerst er geen strakke planning, maar eerder een gezellige chaos.

“Het is net Villa Kakelbont,” zegt Bibi. Regelmaat is er wel, maar gezelligheid staat voorop. “We dansen, zetten muziek op. Ik schrik niet snel van een pen op de muur of een kamer vol tekeningen van Ted,” voegt ze eraan toe.

Lees ook – Bibi Breijman: ‘Derde zwangerschap kwam als een cadeautje’

Ietwat verstrooide moeder

Hun vrije opvoeding levert weleens ongemakkelijke situaties op. Hun dochter Teddy mag van Bibi en Waylon namelijk alleen stoute woorden zeggen als ze thuis is, maar dat pakte een tijdje terug verkeerd uit toen er een vriendinnetje over de vloer kwam. “Ze riep voor de grap iets in de trant van: ‘Nee joh, lul’. Dat meisje had het gelukkig niet door, maar op dat moment dacht ik: oké, we moeten haar ook leren dat ze geen stoute woorden mag gebruiken als er anderen over de vloer komen.”

Voor Bibi is het vooral belangrijk dat haar kinderen dankbaar zijn voor wat ze krijgen; een grote mond of brutaal gedrag tolereert ze absoluut niet. Opvoeding vindt het stel belangrijk, maar streng zouden ze zichzelf niet willen noemen. “Ook als ze pubers zijn, heb ik liever dat mijn kinderen thuis hun eerste blowtje roken dan dat ze het stiekem ergens in een steeg doen.”

Die angsten zijn kut

De vrije opvoeding heeft Bibi overigens niet van een vreemde. Ook zij is door haar ouders erg vrij opgevoed en dat heeft ze meegenomen in haar eigen opvoeding.

Toch brengt het moederschap tevens een hoop angsten met zich mee. “Die angsten zijn echt heel kut. Sta ik op het kruispunt met de kinderwagen, krijg ik ineens een visioen dat die kinderwagen de weg op rolt.” Gelukkig kan Bibi haar ‘visioenen’ wel relativeren en probeert ze er zo min mogelijk naar te handelen. “De kinderen moeten lekker buiten spelen en vies worden, een beetje klimmen en vallen. Dat vind ik belangrijk.”

Lees ook – Deze opvoedingsstijl werkt het beste, volgens onderzoek

Kloontje

Op de vraag op wie haar kinderen lijken, heeft Bibi een heel duidelijk antwoord. “We hebben allebei een kloontje op de wereld gezet. Teddy is precies mij qua uiterlijk en karakter en Chester is precies Willem. Dat is gewoon eng.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.