Bibi Breijman beantwoordt vragen over ziekte hyperemesis gravidarum: ‘Willem zorgt 24/7 voor ons’

04.01.2024 13:52

Na een nogal turbulente periode bekronen Bibi en Waylon hun hervonden liefde met een baby. Voor Bibi betekent die zwangerschap echter geen roze wolk, voor de derde keer heeft ze een hevige vorm van hyperemesis gravidarum (HG).

Veel vrouwen hebben last van zwangerschapsmisselijkheid en hebben het eerste trimester een hechte band met het toilet, maar als de misselijkheid en het braken zulke extreme vormen aannemen dat je niet voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt is er sprake van hyperemesis gravidarum.

Vragen over hyperemesis gravidarum

Bibi die inmiddels moeder is van de vijfjarige Teddy en zoon Chester, zette die kinderen niet zonder slag of stoot op de wereld. Ook tijdens haar eerste twee zwangerschappen leed Bibi namelijk aan HG. Omdat ze inmiddels vrijwel alles over de ziekte weet beantwoordde Bibi via Instagram verschillende vragen over de ziekte.

Lees ook – Bibi Breijman openhartig over vreemdgaan Waylon: ‘Ik werd er door heel Nederland op afgerekend dat ik bleef’

Bibi deelt haar verhaal vooral, omdat er volgens haar veel vrouwen met HG niet de juiste zorg krijgen. “Heel veel vrouwen lopen wegens onbegrip de juiste behandeling in de zorg mis, waardoor ze uitdrogen, last krijgen van nierfalen of vroegtijdig hun zwangerschap moeten afbreken. Voor die groep vrouwen deel ik dit!”, schrijft Bibi op Instagram. Bibi zelf ligt inmiddels in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding. Iets dat voor haar enorm helpt. “Het braken is van gemiddeld 12 keer naar 2 à 3 keer gegaan. Sommige dagen blijft het bij kokhalzen”, vertelt ze.

Gordijnen dicht

Toch is het een enorm zware periode voor haar. “Ik lig nu voor de 5e week in bed met de gordijnen dicht, en alle ramen en deuren naar buiten open, omdat ik geen geur kan verdragen.” Maar het ergste vindt ze toch dat ze niet voor haar kinderen kan zorgen. “Willem zorgt 24/7 voor ons. Als hij moet werken passen mijn (schoon)ouders op de kindjes en op mij”, schrijft ze.

Op de vraag hoe het voelt om HG te hebben antwoordt Bibi: “Een dubbele Tequila kater met voedselvergiftiging komt misschien in de buurt.” Sterkte Bibi!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.