Wat moet je nu met je Babboe?

16.02.2024 16:18
babboe bakfiets Bron: Babboe

De bakfietsen van Babboe zijn ondertussen een vertrouwd gezicht in het Nederlandse straatbeeld. Het was dan deze week ook groot nieuws dat de bakfietsenfabrikant een verkoopverbod heeft gekregen van de NVWA. Ook worden er veel modellen teruggeroepen.

De beslissing van de NVWA is genomen naar aanleiding van honderden meldingen van brekende fietsframes tijdens het fietsen. Babboe heeft nagelaten hier adequaat onderzoek naar te doen en adequate acties te nemen. Het bedrijf moet daarom dus nu stoppen met de verkoop en merendeel van zijn modellen terugroepen.

Mogelijk komt er zelfs een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf. Aanleiding van dit alles is een onderzoek van RTL Nieuws waaruit bleek dat bakfietsen van verschillende types met grote regelmaat breken.

Bijna alle modellen teruggeroepen

De situatie is volgens de NVWA zo ernstig dat het bedrijf nu de meeste modellen moet terugroepen, met name de Babboe City en Babboe Curve, die volgens de toezichthouder de meeste problemen tonen. Maar dat zijn niet de enige modellen die terug moeten.

Babboe is verplicht om een terugroepactie uit te voeren voor de: Babboe City/ City-E/ City Mountain, Babboe Curve/ Curve-E/ Curve Mountain, Babboe Big/ Big-E, Babboe Dog/ Dog-E, Babboe Max-E, Babboe Mini-E/ Mini Mountain, Babboe Pro Trike/ Trike-E/ Trike XL, Babboe Carve-E/ Carve Mountain.

In reactie op het onderzoek van RTL Nieuws en het oordeel van de NVWA heeft Babboe aangegeven “Uit voorzorg de verkoop van alle Babboe bakfietsen tijdelijk stop te zetten.”

Wat moet je nu met je Babboe bakfiets?

Heb jij nu een Babboe bakfiets in je schuur staan en weet je niet wat je hiermee aan moet? De NVWA is daar in een bericht op hun site duidelijk over: “Wij adviseren de bakfiets niet meer te gebruiken.” En: “Babboe is verantwoordelijk voor de uitvoering (van de terugroepactie red.), de NVWA speelt hierin geen rol.”

Hoe de uitvoering dus precies zal zijn en of alle huidige Babboe eigenaren hun geld terug terug krijgen blijft voorlopig nog even de vraag. Babboe zegt eigenaren hierover te informeren.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.