Artsen maken app voor ouders die baby zijn verloren: ‘Behoefte aan informatie en steun’

22.07.2022 17:25

Om ouders die een baby zijn verloren te steunen en te informeren, hebben artsen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis de gratis Loss-App gelanceerd. De app maakt het ook mogelijk om in contact te komen met lotgenoten.

“Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby is er veel behoefte aan informatie en steun”, vertelt gynaecoloog Babette Prick aan het AD. “Die krijg je als ouder natuurlijk deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen.” Om te voorkomen dat ouders met vragen naar Google gaan, bieden ze op de gratis app veilige en betrouwbare informatie aan.

Ouders ondersteunen

De app is speciaal voor ouders die een baby verliezen door een miskraam, tijdens de zwangerschap, door een zwangerschapsafbreking, rond de geboorte of vlak daarna. “Het primaire doel is mensen mentaal en psychosociaal ondersteunen bij het verlies van een zwangerschap of baby.” Naast hulp en steun vanuit het ziekenhuis, kunnen ouders zo ook vanuit huis informatie opzoeken. Het ziekenhuis maakte de app samen met deskundigen van VSV Rotterdam-Zuid, een samenwerkingsverband van verloskundigen, en Steunpunt Nova, een landelijk steunpunt voor ouders die een baby verliezen.

Contact met lotgenoten

In de Loss-App zijn naast artikelen en filmpjes met informatie ook gedichten en oefeningen te vinden. “De Loss-App legt uit welke gevoelens en ervaringen ‘normaal’ zijn, geeft aan wanneer men aan de bel moeten trekken en helpt ouders bij het delen van hun ervaring met anderen”, aldus de gynaecoloog. Ook is er ruimte om in contact te komen met lotgenoten. Volgens Prick is dat waardevol, omdat ouders zich na zo’n verlies vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Ze hoopt het taboe op miskramen hiermee te verminderen. “Ik merk dat vrouwen vaak niet weten hoe vaak miskramen voorkomen, juist omdat hier weinig over gesproken wordt.”

De Loss-App is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple Store.

Bron: AD