Om ouders die een baby zijn verloren te steunen en te informeren, hebben artsen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis de gratis Loss-App gelanceerd. De app maakt het ook mogelijk om in contact te komen met lotgenoten.
Lees verder onder de advertentie
“Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby is er veel behoefte aan informatie en steun”, vertelt gynaecoloog Babette Prick aan het AD. “Die krijg je als ouder natuurlijk deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen.” Om te voorkomen dat ouders met vragen naar Google gaan, bieden ze op de gratis app veilige en betrouwbare informatie aan.
Lees verder onder de advertentie
Ouders ondersteunen
De app is speciaal voor ouders die een baby verliezen door een miskraam, tijdens de zwangerschap, door een zwangerschapsafbreking, rond de geboorte of vlak daarna. “Het primaire doel is mensen mentaal en psychosociaal ondersteunen bij het verlies van een zwangerschap of baby.” Naast hulp en steun vanuit het ziekenhuis, kunnen ouders zo ook vanuit huis informatie opzoeken. Het ziekenhuis maakte de app samen met deskundigen van VSV Rotterdam-Zuid, een samenwerkingsverband van verloskundigen, en Steunpunt Nova, een landelijk steunpunt voor ouders die een baby verliezen.
Lees verder onder de advertentie
Contact met lotgenoten
In de Loss-App zijn naast artikelen en filmpjes met informatie ook gedichten en oefeningen te vinden. “De Loss-App legt uit welke gevoelens en ervaringen ‘normaal’ zijn, geeft aan wanneer men aan de bel moeten trekken en helpt ouders bij het delen van hun ervaring met anderen”, aldus de gynaecoloog. Ook is er ruimte om in contact te komen met lotgenoten. Volgens Prick is dat waardevol, omdat ouders zich na zo’n verlies vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Ze hoopt het taboe op miskramen hiermee te verminderen. “Ik merk dat vrouwen vaak niet weten hoe vaak miskramen voorkomen, juist omdat hier weinig over gesproken wordt.”
De Loss-App is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple Store.Bron: AD
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.