Anne Hathaway over miskraam: ‘Waarom houden we het voor ons?’

28.03.2024 09:00
Beeld: Instagram

Het is onderwerp waar je niet snel met Jan en alleman over praat, een miskraam krijgen, toch gebeurt dit vaker dan je denkt. Toentertijd schaamde actrice Anne Hathaway zich ervoor, maar nu denkt ze juist: ‘Waarom houden we zoiets voor ons?’.

In 2015 kreeg Anne Hathaway (41) een miskraam. Iets wat ze liever niet te veel in de media deelde. Dit was voor haar toen zelfs extra moeilijk, omdat zij in een toneelstuk speelde waarbij ze elke avond moest ‘bevallen’, zegt ze tegen ‘Vanity Fair‘.

Onoprecht

”Het was moeilijk om op het podium te staan en te doen alsof alles in orde was”, zegt Anne, die nu de gelukkige moeder is van twee zonen. Al eerder deed ze via Instagram het boekje open over haar eigen vruchtbaarheid. Het voelde voor haar toentertijd ‘onoprecht’ om haar eerstvolgende zwangerschappen in grote blijdschap te delen met de hele wereld, ‘gezien de pijn die ik voelde toen ik zwanger probeerde te worden’. Nu ziet ze dat ‘het verhaal voor iedereen veel genuanceerder is dan dat’.

Anne wil zich niet meer schamen

Ze kwam erachter hoe normaal het eigenlijk is en wil zich om die reden niet langer schamen voor deze ingrijpende gebeurtenis, die ‘statistisch gezien eigenlijk heel normaal’ is. De cijfers van de huidige hoeveelheid miskramen liegen er niet om, maar zijn voor veel mensen nog onbekend. Zo zegt Anne hierover: ”Ik dacht: waar is deze informatie? Waarom houden we zoiets voor ons? Dus besloot ik dat ik erover ging praten.”

Lees ook: De laatste kans om zwanger te worden: ‘Al volgen er tien miskramen, we gaan ervoor’

Cijfers miskramen

Het Radboudumc geeft aan dat maar liefst één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Er wordt zelfs gedacht dat dit percentage op de 15% kan uitkomen. In Nederland krijgen hier per jaar ongeveer 25.000 vrouwen mee te maken. Als je al eerder een miskraam hebt gehad wordt de kans om dit een tweede keer te moeten ervaren gelukkig niet of nauwelijks hoger. Bij twee of meer miskramen is dat helaas wel het geval.

Een miskraam gebeurt meestal vroeg in de zwangerschap, namelijk in het eerste trimester, en dan met name in de eerste zes weken. Daarna wordt de kans dus al veel kleiner. Vanaf tien weken is de kans zelfs nog maar één procent. In de meeste gevallen is een aanlegstoornis de oorzaak. Ook komt het vaker voor bij zwangerschappen op latere leeftijd.

Bron: RTL Boulevard

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.