Wist je dat de eerste letter van je achternaam invloed kan hebben op de cijfers die je op school krijgt? Onderzoek wijst uit dat namen aan het einde van het alfabet vaak lagere cijfers ontvangen. Dit zou komen doordat leraren vaak de toetsen alfabetisch nakijken, waardoor de kritische blik toeneemt hoe verder ze komen. Een verschil in beoordeling dat kan oplopen over een heel schooljaar.
Lees verder onder de advertentie
Een systematisch nadeel?
De studie, uitgevoerd door drie Amerikaanse wetenschappers, onderzocht 30 miljoen toetsuitslagen van de Universiteit van Michigan tussen 2014 en 2022. Uit de resultaten bleek dat studenten met achternamen beginnend met letters als W, X, Y, of Z consistent lagere cijfers kregen in vergelijking met hun klasgenoten met achternamen die beginnen met A, B, C of D. Het verschil bedroeg zo’n 0,6 punt op een schaal van 100 per toets. Deze kloof kan significant toenemen gedurende een jaar en heeft potentieel grote gevolgen voor de academische kansen en toekomst van studenten.
Het komt veel voor dat leerlingen en hun werk op alfabetische volgorde worden gecategoriseerd, soms zelfs onbewust door het ontwerp van invoersystemen. Dit leidt tot een oneerlijk nadeel voor studenten aan het einde van het alfabet. Ze krijgen niet alleen lagere cijfers, maar ook minder constructieve feedback, wat essentieel is voor het leerproces. De onderzoekers suggereren dat het willekeurig verdelen van werk een manier kan zijn om de ongelijkheid te verminderen en iedereen gelijke kansen te geven.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.