Broodbeleg kun je heel makkelijk zelf maken. Dit is een stuk gezonder dan voorverpakte en bewerkte spreads en je kunt op deze manier weer makkelijk extra groenten toevoegen aan je dagelijkse voeding wat zorgt dat je maaltijd rijk aan vezels en belangrijke voedingsstoffen is. Maak de spread voor meerdere dagen tegelijk.
Bereiding 20 minuten / voor ca 500 gram 80 gram groente per 100 gram / v, vg (zonder ansjovis)
INGREDIËNTEN
2 rode paprika’s
1 el olijfolie
100 g witte bonen (pot)
1 blikje ansjovis in olie (netto gewicht: 35 gram)
50 g zongedroogde tomaten in olie
100 g walnoten grof zeezout
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de oven op de hoogste stand of op grilstand.
Plaats de paprika’s op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met de olijfolie.
Gril de paprika’s ± 10-15 minuten tot ze geblakerd zijn en het vel loslaat. Laat afkoelen en verwijder dan het vel en de zaden.
Giet de bonen af en laat uitlekken.
Meng de gegrilde paprika met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grove massa. Voeg eventueel extra olijfolie toe als je het wat smeuïger wil maken. Deze spread is minimaal 3 dagen houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
TIP
Om een wat grovere structuur te houden kun je pulse-blenden. Dan houd je wat meer ‘bite’. Voor een vegetarische en vegan versie laat je de ansjovis achterwege.
Voedingswaarde inclusief ansjovis per 100 gram kcal 365 vet 24,9 g koolhydraten 18,6 g eiwit 13,2 g
Voedingswaarde zonder ansjovis per 100 gram kcal 345 vet 23,7 g koolhydraten 18,6 g eiwit 10,7 g
Nanneke Schreurs is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Daarnaast schreef ze meerdere boeken met recepten voor een gezonde maar ook lekkere levensstijl waaronder het boek Fit Fab 40.
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Speelafspraakjes zijn meestal onschuldig. Een uurtje ravotten, wat drinken en een koekje erbij. Soms blijft het gezellig, soms moeten ze ineens naar huis omdat iemand moe of chagrijnig is. Maar je verwacht nooit dat je kind tijdens zo’n middag een Tikkie van honderden euro’s meeneemt.
In de nieuwste aflevering van Jelies & Gnodde: Grote Gezinnen Emigreren zien we hoe vader Johan Jelies zijn dochter Albertine eindelijk haar langgekoesterde droom vervult: een eigen puppy.