Broodbeleg kun je heel makkelijk zelf maken. Dit is een stuk gezonder dan voorverpakte en bewerkte spreads en je kunt op deze manier weer makkelijk extra groenten toevoegen aan je dagelijkse voeding wat zorgt dat je maaltijd rijk aan vezels en belangrijke voedingsstoffen is. Maak de spread voor meerdere dagen tegelijk.
Bereiding 20 minuten / voor ca 500 gram 80 gram groente per 100 gram / v, vg (zonder ansjovis)
INGREDIËNTEN
2 rode paprika’s
1 el olijfolie
100 g witte bonen (pot)
1 blikje ansjovis in olie (netto gewicht: 35 gram)
50 g zongedroogde tomaten in olie
100 g walnoten grof zeezout
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de oven op de hoogste stand of op grilstand.
Plaats de paprika’s op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met de olijfolie.
Gril de paprika’s ± 10-15 minuten tot ze geblakerd zijn en het vel loslaat. Laat afkoelen en verwijder dan het vel en de zaden.
Giet de bonen af en laat uitlekken.
Meng de gegrilde paprika met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grove massa. Voeg eventueel extra olijfolie toe als je het wat smeuïger wil maken. Deze spread is minimaal 3 dagen houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
TIP
Om een wat grovere structuur te houden kun je pulse-blenden. Dan houd je wat meer ‘bite’. Voor een vegetarische en vegan versie laat je de ansjovis achterwege.
Voedingswaarde inclusief ansjovis per 100 gram kcal 365 vet 24,9 g koolhydraten 18,6 g eiwit 13,2 g
Voedingswaarde zonder ansjovis per 100 gram kcal 345 vet 23,7 g koolhydraten 18,6 g eiwit 10,7 g
Nanneke Schreurs is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Daarnaast schreef ze meerdere boeken met recepten voor een gezonde maar ook lekkere levensstijl waaronder het boek Fit Fab 40.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (11), Emeline (10), Vieve (8) en Lilou (5). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
We doen het allemaal wel eens: een zak vol cadeautjes met Sinterklaas en iets extra’s met Kerst. Want: kinderen blij, wij blij. Maar té veel cadeautjes geven, kan op de lange termijn nadelen hebben.
Geen zin om voor de hele bubs te cateren of te bemiddelen in politieke discussies: er zijn genoeg redenen om kerst een keertje te ontvluchten. Dat lukt de een beter dan de ander, weet Hester Zitvast. Want niet iedereen is bestand tegen smeekbedes van de familie.
Melissa Pieters (33) is getrouwd met Bilal (34), moeder van drie jonge kinderen (9, 6 en 2), influencer (@melisspieters op Instagram) en een bekeerde moslima. Hoe vliegt zij de decembermaand aan?
De feestperiode is nog maar net begonnen, maar de stapel cadeaus van opa en oma groeit en groeit. Superlief natuurlijk, maar niet altijd nodig. Met deze tips blijft het gezellig en voorkom je dat jouw huis straks lijkt op een speelgoedmuseum.
Een Huis Vol is terug, dat betekent de hele kerstvakantie weer genieten van de chaos van de families Lopez, Bal, Bakcha en Blom. Vinden we heerlijk, want dan valt ons eigen huishouden opeens wel mee.