Dag 24 | Recept | Paprikaspread

07.11.2022 13:19

Broodbeleg kun je heel makkelijk zelf maken. Dit is een stuk gezonder dan voorverpakte en bewerkte spreads en je kunt op deze manier weer makkelijk extra groenten toevoegen aan je dagelijkse voeding wat zorgt dat je maaltijd rijk aan vezels en belangrijke voedingsstoffen is. Maak de spread voor meerdere dagen tegelijk.

Bereiding 20 minuten / voor ca 500 gram 80 gram groente per 100 gram / v, vg (zonder ansjovis)

INGREDIËNTEN

  • 2 rode paprika’s
  • 1 el olijfolie
  • 100 g witte bonen (pot)
  • 1 blikje ansjovis in olie (netto gewicht: 35 gram)
  • 50 g zongedroogde tomaten in olie
  • 100 g walnoten grof zeezout

BEREIDEN

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de oven op de hoogste stand of op grilstand.
  2. Plaats de paprika’s op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met de olijfolie.
  3. Gril de paprika’s ± 10-15 minuten tot ze geblakerd zijn en het vel loslaat. Laat afkoelen en verwijder dan het vel en de zaden.
  4. Giet de bonen af en laat uitlekken.
  5. Meng de gegrilde paprika met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grove massa. Voeg eventueel extra olijfolie toe als je het wat smeuïger wil maken. Deze spread is minimaal 3 dagen houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.

TIP

Om een wat grovere structuur te houden kun je pulse-blenden. Dan houd je wat meer ‘bite’. Voor een vegetarische en vegan versie laat je de ansjovis achterwege.
Voedingswaarde inclusief ansjovis per 100 gram kcal 365 vet 24,9 g koolhydraten 18,6 g eiwit 13,2 g
Voedingswaarde zonder ansjovis per 100 gram kcal 345 vet 23,7 g koolhydraten 18,6 g eiwit 10,7 g
Nanneke Schreurs is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Daarnaast schreef ze meerdere boeken met recepten voor een gezonde maar ook lekkere levensstijl waaronder het boek Fit Fab 40

Ga verder naar de volgende dag
Ga terug naar de 30 dagen challenge
Download hier de 30 dagen kalender