Broodbeleg kun je heel makkelijk zelf maken. Dit is een stuk gezonder dan voorverpakte en bewerkte spreads en je kunt op deze manier weer makkelijk extra groenten toevoegen aan je dagelijkse voeding wat zorgt dat je maaltijd rijk aan vezels en belangrijke voedingsstoffen is. Maak de spread voor meerdere dagen tegelijk.
Bereiding 20 minuten / voor ca 500 gram 80 gram groente per 100 gram / v, vg (zonder ansjovis)
INGREDIËNTEN
2 rode paprika’s
1 el olijfolie
100 g witte bonen (pot)
1 blikje ansjovis in olie (netto gewicht: 35 gram)
50 g zongedroogde tomaten in olie
100 g walnoten grof zeezout
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de oven op de hoogste stand of op grilstand.
Plaats de paprika’s op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met de olijfolie.
Gril de paprika’s ± 10-15 minuten tot ze geblakerd zijn en het vel loslaat. Laat afkoelen en verwijder dan het vel en de zaden.
Giet de bonen af en laat uitlekken.
Meng de gegrilde paprika met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grove massa. Voeg eventueel extra olijfolie toe als je het wat smeuïger wil maken. Deze spread is minimaal 3 dagen houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
TIP
Om een wat grovere structuur te houden kun je pulse-blenden. Dan houd je wat meer ‘bite’. Voor een vegetarische en vegan versie laat je de ansjovis achterwege.
Voedingswaarde inclusief ansjovis per 100 gram kcal 365 vet 24,9 g koolhydraten 18,6 g eiwit 13,2 g
Voedingswaarde zonder ansjovis per 100 gram kcal 345 vet 23,7 g koolhydraten 18,6 g eiwit 10,7 g
Nanneke Schreurs is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Daarnaast schreef ze meerdere boeken met recepten voor een gezonde maar ook lekkere levensstijl waaronder het boek Fit Fab 40.
De band tussen ouder en kind verandert door de jaren heen. Waar ze vroeger afhankelijk was van jouw zorg en advies, staan ze nu op eigen benen, maar dat betekent niet dat jouw volwassen kinderen geen behoefte meer hebben aan erkenning of verbinding.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Dit keer Kiki, die geld uitgeeft wat ze niet heeft, zonder dat haar man het weet.
Mieke van Dam (31) zit bepaald niet stil. Tussen de luiers, speeltuinbezoekjes en nachtelijke knuffels door creëerde ze Eau de Mique: een wasparfummerk dat draait om herinneringen, rust en een vleugje luxe in de chaos van het moederschap. Wij spraken Mieke erover.
Als ouder denk je soms dat je alles wel ongeveer weet: hoe je moet troosten, hoe je grenzen uitlegt, hoe je je kind leert om aardig te zijn. Tot er ineens iets gebeurt wat niet in de opvoedboeken staat.
Denk je dat knuffels alleen voor kinderen zijn? Think again. Steeds meer volwassenen geven toe: ze slapen met een knuffel. En dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog, het is goed voor je nachtrust en je mentale gezondheid.