‘Als je tegen tante Nila zegt dat je ziek was, krijg je die app op je telefoon’

04.03.2023 07:55
twijfeltelefoon Beeld: Getty Images

Een kleine giga-voetbalfan andere kleding laten dragen dan zijn tenue vol logo’s of een doodsaaie afspraak uit de weg gaan. Wonderbaarlijk: wat een kleine omkoperij kan doen.

Mallika (34), moeder van Rohan (9) en Kiran (7):

“Om onder een doodsaaie afspraak met doodsaaie kennissen van mijn ouders uit te komen, verzon ik een smoes: onze oudste zoon zou ziek zijn. De keer erop moest ik wel zorgen dat Rohan eventuele vragen aan zijn adres naar leugen zou beantwoorden.

Ik drukte hem op het hart: ‘Als je tegen tante Nila zegt dat je ziek was, krijg je die en die app op je telefoon.’ Ik maak hier geen gewoonte van, maar deze mensen zijn echt zo vreselijk vermoeiend. Alleen uit beleefdheid spreek ik nog met ze af. Ik heb ook de ruggengraat niet om nee te zeggen als ze weer appen.”

Lees ook – Eerst opruimen, dan chocola: onderhandelen met je kind >

Grote voetbalfan

Lexi (31), moeder van Dani (10) en Bonni (3):

“Mijn zoon kun je uittekenen in een Ajax-tenue. Als de temperatuur boven de 10 graden komt, gaat hij zelfs in de winter nog in een korte broek naar school. Dani heeft een kast vol met de bekende rood-witte thuisshirts, maar ook alle uittenues van de afgelopen drie jaar en verschillende hoody’s en trainingspakken met het logo.

“In ruil voor een nette donkerblauwe polo en spijkerbroek krijgt hij een cadeautje”

Niet gek met een voetbalmaffe vader en opa, maar wel een beetje jammer als voetbalhatende moeder. Ik zie hem ook zo graag in iets anders. Om op familiefeestjes, kerst en andere hoogtijdagen niet met een halve hooligan aan te komen, zet ik een beetje omkoperij in. In ruil voor een nette donkerblauwe polo en spijkerbroek krijgt hij een cadeautje. Sokken uit de Ajaxshop of zo.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.