Je ziet het steeds vaker: vrouwen die kiezen voor alleenstaand moederschap, of het nu gaat om bewuste keuzes of gescheiden moeders. Hun verhalen komen steeds meer naar voren. Ondanks hun sterke uitstraling blijven er veel vooroordelen en taboes hangen.
Lees verder onder de advertentie
Er zijn mensen die denken dat alleenstaand moederschap egoïstisch is, maar dat is onterecht. Vrouwen die bewust of onbewust kiezen om alleen een of meerdere kinderen op te voeden, hebben hier vaak lang over nagedacht en doen dit met een duidelijke bedoeling. Deze keuze komt niet uit egoïsme, maar uit een sterk verlangen om een liefdevol gezin te hebben. Vrouwen die alleen een of meerdere kinderen opvoeden, steken veel tijd en energie in het creëren van een stabiele en steunende omgeving voor hun kind.
Lees verder onder de advertentie
Geluk boven geld
Een veelgehoord vooroordeel over alleenstaande moeders, is dat ze financieel worstelen, omdat ze alles alleen moeten doen. Dat kan kloppen, maar laten we eerlijk zijn: als je ongelukkig bent in je huwelijk, maakt het weinig uit hoeveel je financiële situatie is. Je geluk en gezondheid als vrouw en moeder staan voorop. Een slechte relatie kan veel meer schade veroorzaken dan financiële onzekerheid. Alleenstaande moeders maken vaak de moedige keuze om een beter leven voor zichzelf en hun kind(eren) te creëren, zelfs als dat betekent dat ze tijdelijk financieel minder zeker zijn. Voor een gelukkig kind moet mama ook gelukkig zijn. Zorg daarom eerst goed voor jezelf.
Veel mensen denken dat kinderen zonder een mannelijk rolmodel iets missen in hun opvoeding, maar dat is niet waar. Kids vinden overal hun rolmodellen: bij familie, leraren, coaches of vrienden. Het maakt helemaal niet uit of die rolmodellen man of vrouw zijn, zolang ze maar steun geven en een positieve invloed bieden. Dus of je kind nou opgroeit in een gezin dat niet helemaal volgens de ‘traditionele’ regels leeft, maakt echt geen verschil. Wat telt, is de liefde en zorg die ze voelen.
Lees verder onder de advertentie
Jouw pad, jouw keuze
Als je als alleenstaande moeder weer gaat daten, krijg je een stroom van reacties over je heen. Sommigen vinden het geweldig dat je de stap zet, terwijl anderen meteen hun twijfels hebben. Van zorgen over je kind tot vragen over hoe je je tijd verdeelt, je krijgt het allemaal te horen.
Het kan best pittig zijn om met al die meningen om te gaan, vooral als je probeert je leven te balanceren tussen moederschap en daten. Maar herinner je: elke moeder heeft haar eigen pad en uitdagingen. Je beslissing om te daten is een stap in jouw zoektocht naar geluk. Laat je niet tegenhouden door de kritiek. Blijf trouw aan jezelf en zoek iemand die jouw situatie begrijpt en waardeert. Jij verdient het om gelukkig te zijn en iemand te vinden die je compleet maakt.
Lees verder onder de advertentie
Overwin het taboe
Het is superbelangrijk om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken. Hoe meer we het normaal vinden om open te praten over onze ervaringen, hoe makkelijker het wordt voor moeders om hun verhalen te delen. En weet je wat? Zeggen dat het niet altijd perfect is, maakt je helemaal geen slechte ouder. Juist door over die uitdagingen te praten, kun je groeien. Deel je verhalen, praat erover, en gebruik die inzichten om een nog betere ouder te worden.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.