Joantien en haar man hadden een relatie time-out, maar zonder succes: ‘We zijn alsnog gescheiden’

17.09.2020 11:22
time-out drie maanden uit elkaar scheiden Beeld: Shutterstock

Joantien (40) heeft samen met Joost (39) zoon Sebas (10) en dochter Kyra (8). Zeven maanden geleden gingen Joantien en Joost, na een time-out van drie maanden, definitief uit elkaar.

“Ik kan niet zeggen waar het precies misging tussen Joost en mij, maar iets meer dan een jaar geleden realiseerde ik me dat de problemen die langzaam in onze relatie waren geslopen een serieuze bedreiging voor ons huwelijk vormden.

We leefden in een sleur, namen weinig tijd voor elkaar en hadden nauwelijks seks. We praatten uitsluitend nog in agendataal: wanneer breng jij Sebas naar voetbal, hoe laat moet ik Kyra halen – dat soort dingen. Ik vroeg niet meer hoe het op zijn werk was, hij interesseerde zich niet voor mijn start-up, we speelden het gelukkige stel richting de buitenwereld, maar vanbinnen voelde ik me hol. Er waren geen knallende ruzies. Er was eigenlijk alleen maar leegte. Het was Joost die als eerste uitsprak dat we misschien beter uit elkaar konden gaan, dat we niets meer deelden, behalve de kinderen.
 

Pauzeperiode

Toen het woorden scheiden eenmaal was gevallen, schrokken we toch. We wilden elkaar niet kwijt, maar zo konden we ook niet verder. We moesten allebei uitvinden wat er nog was, of er genoeg voedingsbodem was om ons huwelijk opnieuw op te bouwen. Het was niet dat de liefde helemaal weg was, maar de liefde leek ondergesneeuwd.

Scheiden was echter een stap te ver, we wilden proberen ons huwelijk te redden. Dus besloten we een time-out te nemen en in relatietherapie te gaan. De therapeut raadde ons aan een limiet aan die pauzeperiode te stellen. Dat werd drie maanden, daarna zouden we een beslissing nemen. Doordeweeks woonde Joost ergens anders, in de weekenden was hij thuis en op donderdagavond gingen we samen naar relatietherapie.

In eerste instantie leek de time-out goed te werken. Juist wanneer hij er niet was, vroeg ik me af hoe het met hem ging en waar hij mee bezig was. We gingen een paar keer samen uit eten en hadden het gezellig. Ik had er vertrouwen in dat het wel weer goed zou komen, dat Joost zich net als ik door de time-out zou realiseren wat we eigenlijk hadden en dat hij dat niet kwijt wilde.
 

Gespannen

Helaas pakte het anders uit. Na de eerste weken sloeg de sleur opnieuw toe. We informeerden naar elkaar, maar luisterden eigenlijk niet echt naar het antwoord. Bovendien moesten we uitvogelen waar het mis zat in onze relatie en daar waren we het bij lange na niet over eens. Eigenlijk kwam het erop neer dat we allebei de ander de schuld gaven.

We kregen voortdurend ruzie en omdat we toch niet in één huis woonden, voelden we ons niet geroepen om het voor de lieve vrede goed te maken. Dan zat ik thuis te mokken en Joost op zijn tijdelijke flat. Tegen de tijd dat we elkaar weer zagen, waren we allebei nog steeds boos en gefrustreerd. In de weekenden was de sfeer voortdurend gespannen en was ik opgelucht als hij wegging.
 

Lees ook
Michelle en haar man lasten een relatie time-out in: ‘Het was alsof de liefde langzaam terugkeerde’ >

 

Vrede sluiten

Toen we na drie maanden de balans opmaakten was het duidelijk: we besloten te scheiden. De time-out had ons heel even dichter bij elkaar gebracht, maar het effect was verre van blijvend. Het was gewoon te laat; we waren te ver uit elkaar gegroeid. Toch ben ik blij dat we een time-out hebben gehouden; ik heb het gevoel dat we ons huwelijk nog een serieuze kans hebben gegeven en dat het voor de kinderen goed was om te wennen aan het feit dat papa en mama niet meer in één huis woonden. Toen we vertelden dat we uit elkaar gingen, leken ze het wel te begrijpen.

Ik woon nog steeds in ons oude huis met de kinderen en Joost is bezig een huis in de buurt te kopen. We gaan nu beter met elkaar om dan toen we nog samen waren. Door de time-out hebben we aan het idee kunnen wennen en kunnen we er vrede mee hebben dat ons huwelijk is gestrand. Dat vind ik heel waardevol.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2020.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.